Kokosowe cudo. Ciasto Rafaello z konfiturą wiśniową

0
7400

Dziś pragniemy podzielić się z Tobą niezwykłym przepisem na ciasto Rafaello z konfiturą, które zachwyci cię swoim smakiem.

To połączenie delikatnego smaku klasycznego ciasta z kokosową nutą, uzupełnionej słodką konfiturą, stworzy niezapomnianą ucztę dla Twoich kubków smakowych. Sprawdź uważnie ten przepis.

DZISIAJ GRZEJE:  Sernik z kolorami tęczy, który zachwyci twoje dziecko
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na prosty przysmak z dawnych lat, czyli chałwę sezamową

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

DZISIAJ GRZEJE:  Ekspresowa surówka z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka. Sprawdzi się do wielu dań

Składniki na ciasto Rafaello – przepis

Do wykonania tego ciasta potrzebujesz tych składników:

Biszkopt

  • 6 jajek w temperaturze pokojowej
  • 145 gramów mąki pszennej
  • 30 gramów mąki ziemniaczanej
  • 160 gramów cukru

Krem

  • 100 ml śmietanki 30% + 400 ml śmietanki 30%
  • 100 gramów czekolady białej
  • 400 gramów serka mascarpone
  • 150 gramów wiórków kokosowych
  • 2 łyżki cukru pudru

Poncz

  • 150 ml wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Łyżka cukru pudru
DZISIAJ GRZEJE:  Idealne ciasto na pierogi - takiego jeszcze nie jadłeś - sprawdź przepis

Ciasto Rafaello krok po kroku – przepis

Krok 1. Białka należy oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Następnie stopniowo i cierpliwie miksując na wysokich obrotach, dodawaj cukier po jednej łyżce.

Krok 2. Zmniejsz obroty i powoli dodawaj żółtka.

Krok 3. Do masy przesiej mąkę i ostrożnie oraz dokładnie wymieszaj wszystko razem.

Krok 4. Na dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papier do pieczenia i wlej masę.

Krok 5. Wstaw tortownicę do nagrzanego do 170 stopni piekarnika (opcja grzania góra-dół) i piecz przez 30-35 minut, aż do suchego patyczka.

Krok 6. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i upuść z niewielkiej wysokości na blat, a następnie zostaw do ostudzenia na kilka godzin.

Krok 7. Okrój rant i wyjmij biszkopt, obróć go do góry nogami i ostrożnie odklej papier. Podziel go ostrym nożem na dwa płaty.

Krok 8. Podgrzej w garnuszku 100 ml śmietanki 30%, następnie zdejmij z ognia i wkrusz 100 gramów dobrej jakości białej czekolady. Wymieszaj i ostudź.

Krok 9. W misie miksera ubij 400 ml śmietanki 30%, dodaj 400 gramów serka mascarpone i dwie łyżki cukru pudru. Zmiksuj na gęsty krem i pod koniec stopniowo dodawaj ostudzoną białą czekoladę. Wymieszaj do połączenia składników.

Krok 10. Do całości wsyp 150 gramów wiórków kokosowych i wymieszaj łopatką.

Krok 11. Pierwszy płat zapnij w rant, nasącz połową ponczu, posmaruj konfiturą, włóż połowę kremu i przykryj drugim rantem.

Krok 12. Ponownie nasącz rant w ponczu i wyłóż na niego pozostały krem. Ciasto schładzaj kilka godzin w lodówce. Po tym czasie upraż na patelni 50 gramów płatków migdałów i posyp nimi ciasto.

Wskazówka: To ciasto śmiało możesz zrobić w zwykłej prostokątnej blaszce 24×24

DZISIAJ GRZEJE:  Przepyszna przekąska na słodko. Jabłka w cieście francuskim
DZISIAJ GRZEJE:  Przekąska doskonała, czyli paluchy z ciasta francuskiego z boczkiem

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Kruche ciasteczka z cukrem jak u babci. Przepis na pyszny smakołyk do kawy
DZISIAJ GRZEJE:  Nie tylko owoce, ale również liście tej rośliny mają doskonały wpływ na nasz organizm. Ten napar odmładza i oczyszcza

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here