Pyszne koreańskie pączki na tłusty czwartek. Przepis na pączki z nutką cynamonu to HIT!

0
3785

Wielkimi krokami zbliża się ulubione święto wszystkich łasuchów, czyli Wielki Czwartek. W ten wyjątkowy dzień nie liczymy kalorii i nie zaciskamy pasa, tylko pozwalamy sobie na więcej, niż zazwyczaj.

Dzisiaj prezentujemy przepis na koreańskie pączki, które nazywają się Kkwabaegi. Praktycznie nie różnią się smakiem od tych polskich, ale ich kształt to coś zupełnie nowego i oryginalnego. Zaskocz nim rodzinę i znajomych.

DZISIAJ GRZEJE:  Własny chleb z dodatkiem siemienia lnianego
DZISIAJ GRZEJE:  Znudziły ci się schabowe? Zobacz ten przepis na pieczony schab z farszem

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

DZISIAJ GRZEJE:  Najlepszy przepis na pierogi ruskie

Składniki na koreańskie pączki – przepis

Aby wykonać pączki potrzebujesz:

  • 40 g masła
  • 150 ml mleka
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru
  • 7 g suchych drożdży
  • 400 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder
  • cynamon
DZISIAJ GRZEJE:  Forszmak, czyli niezwykle mięsna i treściwa zupa

Koreańskie pączki krok po kroku – przepis

Krok 1. W rondelku rozpuść masło. Dolej do niego mleko w temperaturze pokojowej oraz dodaj cukier.

Krok 2. W miseczce rozbij jedno jajko i dodaj jedno żółtko, a następnie lekko roztrzep. Wlej masę do masła. Dodaj też suche drożdże i wymieszaj. Przykryj całość ściereczką i odstaw na kwadrans.

Krok 3. Teraz przesiej mąkę pszenną, dodaj szczyptę soli i cały czas mieszaj, powoli wlewając przygotowane wcześniej drożdże. Wyrabiaj ciasto, aż uzyskasz jednolitą i elastyczną masę.

Krok 4. Ciasto zostaw w misce, przykryj ścierką i odstaw na półtorej godziny do wyrośnięcia. Gdy po tym czasie ciasto podwoi swoją objętość przenieś je na stolnice i podziel na 12 równych części. Z każdej z nich uformuj kulkę, przykryj całość ściereczką i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na pół godziny.

Krok 5. Po tym czasie z każdej kulki uformuj około 15-centymetrowy wałek i trzymając go po obu stronach, zacznij zwijać w przeciwne strony.

Krok 6. Kiedy pączek będzie zwinięty, złap jego dwa końce, podnieś je, a on zakręci się w pożądany kształt. Rób tak z każdym pączkiem. Potem odstaw ponownie do wyrośnięcia na pół godziny.

Krok 7. Do głębokiej patelni wlej około litr oleju i dobrze nagrzej. Pączki smaż seriami na mocno rumiany kolor z każdej strony.

DZISIAJ GRZEJE:  Błyskawiczna sałatka makaronowa na każdą okazję
DZISIAJ GRZEJE:  Ekspresowa surówka z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka. Sprawdzi się do wielu dań

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Ten obiad cię zachwyci. Delikatne pulpeciki w aromatycznym sosie koperkowym
DZISIAJ GRZEJE:  Rzadko jesz rybę na obiad? Ta marynata sprawi, że ja pokochasz