Kotlety francuskie, czyli pierś z kurczaka z wyrazistymi dodatkami

0
1011

Kotlety francuskie to świetna alternatywa dla zwykłych kotletów z piersi kurczaka, które podaje się w naszym kraju bardzo często. Aby coś urozmaicić, warto usmażyć je w nieco zmienionej formie z kilkoma dodatkami.

Zwykłe kotlety z piersi różnią się od kotletów francuskich przede wszystkim innym traktowaniem mięsa. Piersi smaży się całe, a kotlety francuskie powstają z mięsa krojonego w mniejsze kawałki. Przepis na najlepsze kotlety francuskie poniżej.

DZISIAJ GRZEJE:  Lubisz cukierki "Michałki"? To koniecznie sprawdź ten przepis na ciasto
DZISIAJ GRZEJE:  Błyskawiczna sałatka makaronowa na każdą okazję

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Forszmak, czyli niezwykle mięsna i treściwa zupa

Składniki na kotlety francuskie – przepis

Aby wykonać kotlety francuskie potrzebujesz:

  • pół kilograma filetów z piersi kurczaka
  • 2 duże jajka
  • 2 czubate łyżki śmietany kwaśnej 18%
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • pełna łyżka musztardy francuskiej
  • mały pęczek szczypiorku
  • przyprawy: płaska łyżeczka soli i pieprzu, szczypta chili

Wskazówka: Musztarda do tych kotletów powinna być francuska. Z taką wychodzą najsmaczniejsze.

DZISIAJ GRZEJE:  Prosta sałatka ziemniaczana. Świetna jako dodatek, ale też przekąska sama w sobie

Kotlety francuskie krok po kroku – przepis

Krok 1. Filety z piersi kurczaka dobrze umyj i osusz. Pokrój je na kawałki około 1 centymetr każdy i włóż je do miski. Dodaj także drobno posiekany szczypior.

Krok 2. Do innej miski włóż razem 2 jajka, 2 czubate łyżki mąki, 2 pełne łyżki śmietany, pełną łyżkę musztardy francuskiej, a także podane przyprawy. Całość dobrze wymieszaj i do powstałej marynaty przełóż mięso  i szczypiorek i ponownie wymieszaj. Zostaw tak wszystko, aby smaki się przegryzły.

Krok 3. Na dobrze rozgrzaną patelnię z olejem wykładaj łyżką masę drobiową na kształt kotlecików. Smaż je po około 3 minuty z każdej strony.

Krok 4. Usmażone kotleciki wyłóż na papierowy ręcznik, by oddały nadmiar tłuszczu. Następnie możesz je podawać.

DZISIAJ GRZEJE:  Kulinarne Poddasze Smaków: Przepis na Wyborne Placki z Cukinii
DZISIAJ GRZEJE:  Soczyste domowe zrazy z karkówki

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Fantastyczny makowiec na kruchym cieście
DZISIAJ GRZEJE:  Pyszne koreańskie pączki na tłusty czwartek. Przepis na pączki z nutką cynamonu to HIT!