Kotlety francuskie to świetna alternatywa dla zwykłych kotletów z piersi kurczaka, które podaje się w naszym kraju bardzo często. Aby coś urozmaicić, warto usmażyć je w nieco zmienionej formie z kilkoma dodatkami.
Zwykłe kotlety z piersi różnią się od kotletów francuskich przede wszystkim innym traktowaniem mięsa. Piersi smaży się całe, a kotlety francuskie powstają z mięsa krojonego w mniejsze kawałki. Przepis na najlepsze kotlety francuskie poniżej.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>
Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.
Składniki na kotlety francuskie – przepis
Aby wykonać kotlety francuskie potrzebujesz:
- pół kilograma filetów z piersi kurczaka
- 2 duże jajka
- 2 czubate łyżki śmietany kwaśnej 18%
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- pełna łyżka musztardy francuskiej
- mały pęczek szczypiorku
- przyprawy: płaska łyżeczka soli i pieprzu, szczypta chili
Wskazówka: Musztarda do tych kotletów powinna być francuska. Z taką wychodzą najsmaczniejsze.
Kotlety francuskie krok po kroku – przepis
Krok 1. Filety z piersi kurczaka dobrze umyj i osusz. Pokrój je na kawałki około 1 centymetr każdy i włóż je do miski. Dodaj także drobno posiekany szczypior.
Krok 2. Do innej miski włóż razem 2 jajka, 2 czubate łyżki mąki, 2 pełne łyżki śmietany, pełną łyżkę musztardy francuskiej, a także podane przyprawy. Całość dobrze wymieszaj i do powstałej marynaty przełóż mięso i szczypiorek i ponownie wymieszaj. Zostaw tak wszystko, aby smaki się przegryzły.
Krok 3. Na dobrze rozgrzaną patelnię z olejem wykładaj łyżką masę drobiową na kształt kotlecików. Smaż je po około 3 minuty z każdej strony.
Krok 4. Usmażone kotleciki wyłóż na papierowy ręcznik, by oddały nadmiar tłuszczu. Następnie możesz je podawać.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>