Kotlety ziemniaczane z pieczarkami – przepis na pyszny i szybki obiad

0
20293

Kotlety z pieczarkami to szybka i smaczna propozycja na obiad. Danie można przygotować z ziemniaków z poprzedniego dnia, co sprawi, że w 15 minut gotowe danie wyląduje na Twoim talerzu. Życzymy smacznego i zachęcamy do udostępniania przepisu.

DZISIAJ GRZEJE:  Greckie drobiowe kotleciki - przepis na pyszny obiad

Składniki na kotlety ziemniaczane z pieczarkami – przepis

Do przygotowania kotletów ziemniaczanych potrzebować będziemy następujących składników:

Składniki na ciasto:

  • 1/2 kg ziemniaków (mogą być ugotowane z poprzedniego dnia)
  • 1 jajko
  • około pół szklanki mąki
  • szczypta soli do smaku
DZISIAJ GRZEJE:  Ciasto budyniowe z jabłkami - szybki i smaczny deser, w sam raz do porannej kawy

Składniki na farsz do kotletów:

  • 250 g pieczarek
  • mała cebula
  • natka pietruszki lub koperek w dowolnej ilości
  • sól i pieprz do smaku

Składniki na panierkę

  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

Przygotowanie kotletów ziemniaczanych z pieczarkami krok po kroku – przepis

Krok 1. Cebulę należy pokroić i zeszklić na patelni. Pieczarki ścieramy na tarce i podsmażamy do momentu odparowania wody. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy natkę pietruszki lub koper i mieszamy wszystkie składniki.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na kotlety jajeczne - pyszny i szybki obiad

Krok 2. Surowe ziemniaki gotujemy do miękkości. Po wystudzeniu przeciskamy przez praskę. Kolejno dodajemy jajko, mąkę oraz sól. Wszystko razem mieszamy na jednolitą masę. W zależności od rodzaju ziemniaków ciasto może być mniej lub bardziej klejące. W razie konieczności podsypujemy mąką.

DZISIAJ GRZEJE:  Lany chrust - przepis na pyszną chrupiącą przekąskę


Krok 3. Ciasto dzielimy na 8 równych części. Rozpłaszczamy je w dłoniach (wcześniej dłonie oprószamy mąką) i nakładamy farsz. Następnie sklejamy i formujemy podłużne lub okrągłe kotlety.

Krok 4. Gotowe kotlety należy obtoczyć w jajku oraz bułce tartej. Smażymy kotlety na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor z każdej strony. Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Leniwe pierogi - sprawdzony przepis babci Władzi. Sposób na expresowe pyszne danie
DZISIAJ GRZEJE:  Domowy sernik z wiaderka - szybki i niezawodny przepis. Zrobisz go w 15 minut
DZISIAJ GRZEJE:  Fintifluszka - przepis na najprostsze ciasto bez pieczenia. Potrzebujesz zaledwie 4 składników

Zapraszamy na stronę twojekarteczki.pl

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here