Kotlety z pieczarkami to szybka i smaczna propozycja na obiad. Danie można przygotować z ziemniaków z poprzedniego dnia, co sprawi, że w 15 minut gotowe danie wyląduje na Twoim talerzu. Życzymy smacznego i zachęcamy do udostępniania przepisu.
Składniki na kotlety ziemniaczane z pieczarkami – przepis
Do przygotowania kotletów ziemniaczanych potrzebować będziemy następujących składników:
Składniki na ciasto:
- 1/2 kg ziemniaków (mogą być ugotowane z poprzedniego dnia)
- 1 jajko
- około pół szklanki mąki
- szczypta soli do smaku
Składniki na farsz do kotletów:
- 250 g pieczarek
- mała cebula
- natka pietruszki lub koperek w dowolnej ilości
- sól i pieprz do smaku
Składniki na panierkę
- 1 jajko
- bułka tarta
- olej do smażenia
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Przygotowanie kotletów ziemniaczanych z pieczarkami krok po kroku – przepis
Krok 1. Cebulę należy pokroić i zeszklić na patelni. Pieczarki ścieramy na tarce i podsmażamy do momentu odparowania wody. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy natkę pietruszki lub koper i mieszamy wszystkie składniki.
Krok 2. Surowe ziemniaki gotujemy do miękkości. Po wystudzeniu przeciskamy przez praskę. Kolejno dodajemy jajko, mąkę oraz sól. Wszystko razem mieszamy na jednolitą masę. W zależności od rodzaju ziemniaków ciasto może być mniej lub bardziej klejące. W razie konieczności podsypujemy mąką.
Krok 3. Ciasto dzielimy na 8 równych części. Rozpłaszczamy je w dłoniach (wcześniej dłonie oprószamy mąką) i nakładamy farsz. Następnie sklejamy i formujemy podłużne lub okrągłe kotlety.
Krok 4. Gotowe kotlety należy obtoczyć w jajku oraz bułce tartej. Smażymy kotlety na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor z każdej strony. Smacznego!
Zapraszamy na stronę twojekarteczki.pl
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>