Dzisiaj coś dla fanów pasztetów i wątróbek, czyli niezwykły pasztet drobiowy, który przygotujesz w mniej niż godzinę z zaledwie kilku składników. Do wykonania tego pasztetu będziesz potrzebował blendera.
Domowy pasztet to znakomita alternatywa dla tych kupionych w sklepie. Ich smaków nie da się właściwie ze sobą porównać, bo to inna półka. Koniecznie sprawdź ten przepis.
Składniki na pasztet z wątróbek – przepis
Aby wykonać pasztet z wątróbek potrzebujesz:
- 800 g wątróbki drobiowej (kurczak lub indyk)
- 1 duża cebula
- 4 łyżki masła np. klarowanego
- pół szklanki wody
- 5 łyżek octu winnego
- przyprawy: po płaskiej łyżeczce pieprzu oraz soli, łyżka słodkiej papryki
Pasztet z wątróbek krok po kroku – przepis
Krok 1. Do dużego garnka dodaj poszatkowaną cebulę i łyżkę masła. Smaż cebulę na średniej mocy palnika przez około pięć minut.
Krok 2. Wątróbkę oczyść i umyj. Pokrój na kawałki i dodaj do cebuli. Wlej też pół szklanki wody i dodaj ocet oraz przyprawy. Następnie przykryj garnek przykrywką i duś tak kwadrans ciągle na średniej mocy palnika.
Krok 3. Co kilka chwil minut mieszaj. Na pięć minut przed końcem dodaj do garnka resztę masła.
Krok 4. Wyłącz palnik, a zawartość garnka zmiksuj blenderem na gładką masę.
Krok 5. Pasztet przelej do słoików i włóż do lodówki. Może tam przebywać około 10 dni.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>