Król jesieni, czyli aromatyczny bigos ze śliwką

0
2812

Bigos często gości na naszych stołach jesienią, która właśnie trwa w pełni. Chłodna i nieprzyjemna aura zdecydowanie sprzyja zrobieniu tego fantastycznego połączenia kapusty z mięsem i przyprawami.

Przepisów na bigos jest bez wątpienia wiele i w różnych regionach polski robi się go na własną modłę, lecz zapewne każdy z nich jest fantastyczny. Dziś pokażemy przepis na bigos z dodatkiem śliwek podsmażanych na maśle, które nadzą temu daniu wyjątkowego smaku. Taki bigos to prawdziwy król jesieni.

DZISIAJ GRZEJE:  Prosta surówka, która pasuje do wielu dań
DZISIAJ GRZEJE:  Najlepszy przepis na gofry. Lepsze niż nad morzem

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

DZISIAJ GRZEJE:  Fasolka szparagowa z sosem bolońskim - Wykwintne połączenie smaków

Składniki na bigos – przepis

Bigos to danie wieloskładnikowe. Będziesz potrzebować:

  • 2 kg kapusty kiszonej
  • 1 kg kapusty białej
  • 50 g grzybów suszonych
  • 2 cebule
  • 700 g łopatki wieprzowej
  • 500 boczku wędzonego
  • 500 g kiełbasy podwawelskiej
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 200 g wypestkowanych śliwek
  • masło
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz czarny w ziarnach
  • ziele angielskie
  • 4 liście laurowe
DZISIAJ GRZEJE:  Makaron z brokułami w sosie śmietankowym. Prosto i smacznie

Bigos krok po kroki – przepis

Krok 1. Kapustę siekamy i dodajemy do garnka. Dokładamy też posiekaną kapustę kiszoną, dodajemy namoczone grzyby i część przypraw. Pamiętaj i nie wylewaj wody z grzybów.

Krok 2. Następnie warstwami układamy kapusty z przyprawami i zalewamy wodą z moczenia grzybów. Teraz siekamy cebulę i kroimy boczek.

Krok 3. Kroimy kiełbasę i łopatkę. Do rondla wlewamy olej i wkładamy boczek, następnie kiełbasę i potem łopatkę. Na koniec wrzucamy cebulę i wszystko dokładnie mieszamy.

Krok 4. Podsmażamy i zalewamy winem. Przykrywamy i dusimy mięso do miękkości.

Krok 5. Garnek z kapustą powinien gotować się co najmniej 2 godziny.
wypestkowane śliwki podsmażamy na maśle i dodajemy do garnka razem koncentratem pomidorowym.

Krok 6. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy kiełbasę, mięso i boczek.
Wlewamy też wodę, w której gotowaliśmy mięso. Wszystko gotujemy jeszcze aż do momentu, kiedy mięso będzie mięciutkie. Gotowe!

Taki bigos podawaj z pieczywem lub ziemniakami. Pamiętaj, ze bigos najlepszy jest, kiedy trochę poleży, a wszystkie smaki dokładnie się ze sobą połączą.

DZISIAJ GRZEJE:  Najlepszy przepis na gofry. Lepsze niż nad morzem
DZISIAJ GRZEJE:  Sałatka z wędzonym kurczakiem i ananasem - coś wspaniałego, zobacz przepis

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na kotleciki z cukinii. Pyszny i szybki sposób na obiad
DZISIAJ GRZEJE:  Deser z twarogiem i bananami

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here