Bigos często gości na naszych stołach jesienią, która właśnie trwa w pełni. Chłodna i nieprzyjemna aura zdecydowanie sprzyja zrobieniu tego fantastycznego połączenia kapusty z mięsem i przyprawami.
Przepisów na bigos jest bez wątpienia wiele i w różnych regionach polski robi się go na własną modłę, lecz zapewne każdy z nich jest fantastyczny. Dziś pokażemy przepis na bigos z dodatkiem śliwek podsmażanych na maśle, które nadzą temu daniu wyjątkowego smaku. Taki bigos to prawdziwy król jesieni.
Składniki na bigos – przepis
Bigos to danie wieloskładnikowe. Będziesz potrzebować:
- 2 kg kapusty kiszonej
- 1 kg kapusty białej
- 50 g grzybów suszonych
- 2 cebule
- 700 g łopatki wieprzowej
- 500 boczku wędzonego
- 500 g kiełbasy podwawelskiej
- 200 ml czerwonego wytrawnego wina
- 200 g wypestkowanych śliwek
- masło
- 200 g koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz czarny w ziarnach
- ziele angielskie
- 4 liście laurowe
Bigos krok po kroki – przepis
Krok 1. Kapustę siekamy i dodajemy do garnka. Dokładamy też posiekaną kapustę kiszoną, dodajemy namoczone grzyby i część przypraw. Pamiętaj i nie wylewaj wody z grzybów.
Krok 2. Następnie warstwami układamy kapusty z przyprawami i zalewamy wodą z moczenia grzybów. Teraz siekamy cebulę i kroimy boczek.
Krok 3. Kroimy kiełbasę i łopatkę. Do rondla wlewamy olej i wkładamy boczek, następnie kiełbasę i potem łopatkę. Na koniec wrzucamy cebulę i wszystko dokładnie mieszamy.
Krok 4. Podsmażamy i zalewamy winem. Przykrywamy i dusimy mięso do miękkości.
Krok 5. Garnek z kapustą powinien gotować się co najmniej 2 godziny.
wypestkowane śliwki podsmażamy na maśle i dodajemy do garnka razem koncentratem pomidorowym.
Krok 6. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy kiełbasę, mięso i boczek.
Wlewamy też wodę, w której gotowaliśmy mięso. Wszystko gotujemy jeszcze aż do momentu, kiedy mięso będzie mięciutkie. Gotowe!
Taki bigos podawaj z pieczywem lub ziemniakami. Pamiętaj, ze bigos najlepszy jest, kiedy trochę poleży, a wszystkie smaki dokładnie się ze sobą połączą.