Kruche ciasteczka z cukrem jak u babci. Przepis na pyszny smakołyk do kawy

0
7355

Moja babcia miała u siebie w domu duży słoik w którym trzymała ciasteczka i częstowała nas nimi gdy przyjeżdżaliśmy. Były to właśnie takie kruche ciasteczka z cukrem, jakie dzisiaj sama piekę w swoim domu. Dzieciaki je uwielbiają, a ja sama chętnie zajadam się nimi do kawy. Przepis nie jest zbyt skomplikowany, a ciasteczka utrzymują świeżość bardzo długo.

Każdego z nas czasem dopadnie ochota na coś słodkiego, dlatego warto mieć w domu właśnie taki słoiczek ze słodkościami. Kruche ciasteczka z cukrem dzięki połączeniu delikatnego maślanego smak z drobinkami cukru to istne niebo w gębie! To również świetny dodatek do kawy w przypadku niezapowiedzianych gości.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na otwarte jagodzianki z Twarogiem. Są wprost rewelacyjne
DZISIAJ GRZEJE:  Bajaderki - ten przepis powinien znać każdy, przyda się zwłaszcza w okresie świątecznym

Składniki na kruche ciasteczka z cukrem:

Przepis na ciasteczka możesz również urozmaicić według własnych upodobań. Sama czasem dodaję nieco przyprawy korzennej lub startej czekolady. Dzięki temu kruche ciasteczka z cukrem zawsze są inne!

  • 400 gram mąki pszennej
  • 200 gram zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 125 gram kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli

Do dekoracji:

  • 150 gram cukru o grubej rafinadzie
  • 1 białko
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na idealne faworki oprószone cukrem pudrem. Niezawodny przepis
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na trójkąciki jogurtowe z konfiturą truskawkową i kruszonką. Najlepsze na świecie

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Przepis na kruche ciasteczka z cukrem krok po kroku:

Krok 1. Przygotuj dużą miskę i przesiej do niej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, następnie dodaj cukier wanilinowy oraz szczyptę soli.

Krok 2. Wyjmij masło z lodówki i pokrój je na mniejsze kawałki, potem dodaj je do suchych składników. Wlej również śmietanę oraz żółtka.

Krok 3. Z przygotowanych składników wyrób gładkie, jednolite ciasto, następnie uformuj z niego kulę i zawiń w folię spożywczą. Potem wstaw do lodówki na 2 godziny.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na kruche ciasto z budyniem i rabarbarem. Lepszego placka dawno nie jadłeś
DZISIAJ GRZEJE:  Truskawkowa chmurka bez pieczenia. Zachwyca od pierwszego kęsa

Krok 4. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia, a piekarnik nastaw na 200 stopni, tak aby się już nagrzewał.

Krok 5. Wyjmij ciasto z lodówki i podziel je na 3 części, następnie na blacie posypanym mąką każdą z nich rozwałkuj na grubość około 0,5 cm.

Krok 6. Przy pomocy foremek wykrawaj ciasteczka, a potem każde z nich ułóż na blaszce pozostawiając odstępy.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto KOSTKA PIRATA - pyszne warstwowe ciasto na każdą okazję
DZISIAJ GRZEJE:  Góra lodowa - przepis na pyszne ciasto bez pieczenia

Krok 7. Aby kruche ciasteczka z cukrem były tak wyśmienite wysmaruj je delikatnie białkiem i posyp grubym cukrem.

Krok 8. Przygotowane kruche ciastka włóż do piekarnika, a następnie piecz przez około 20 minut zgodnie z przepisem do wyrośnięcia i zarumienienia. Potem wystarczy wyjąć je do przestudzenia. Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Andrut - przepis na genialną, niezawodną masę, która posmakuje każdemu
DZISIAJ GRZEJE:  "Smerfowy" sernik na zimno z borówkami - szybki przepis na deser

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto bananowe bez pieczenia. Zachwyca od pierwszego kęsa
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na kolorowe pyszne ciasto. Galaretki w kremie śmietankowym, aż rozpływają się w ustach

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here