Kruche ciasto z czerwoną porzeczką. Idealne na spotkania rodzinne

0
8103

Jeśli masz ochotę na pyszny domowy wypiek do popołudniowej kawki to koniecznie musisz wypróbować nasz przepis na kruche ciasto z czerwoną porzeczką. Przygotowując ciasto krok po kroku nie ma możliwości, żeby się nie udało! Słodki wypiek z dodatkiem kwaskowych porzeczek to świetne połączenie, które Twoi bliscy z pewnością pokochają pokochają.

DZISIAJ GRZEJE:  Smaczna surówka z cukinii - mało kto zna ten hitowy przepis

Składniki na kruche ciasto z czerwoną porzeczką:

  • ½ szklanki cukru pudru
  • Aromat waniliowy
  • 3 szklanki mąki typ 500
  • 6 żółtek
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 gram miękkiego masła
  • 70 dag czerwonej porzeczki (lub innego dowolnego owocu)
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na mięciutkie paszteciki z mięsem

Piana – składniki:

  • 6 białek
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • Łyżka mąki ziemniaczanej

*szklanka 250 ml

DZISIAJ GRZEJE:  Mini serowe pączki bez drożdży - szybki i niezawodny przepis

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Kruche ciasto z czerwoną porzeczką – przepis krok po kroku:

Krok 1. Przygotuj miskę i wsyp do niej kolejno: mąkę, proszek do pieczenia i cukier, następnie całość wymieszaj.

Krok 2. Do suchych składników dodaj żółtka, masło i aromat waniliowy, potem z tak uszykowanych składników ugnieć jednolitą masę. Ciasto podziel na dwie części – jedną mniejszą (ok. ¼) oraz drugą większą (ok. ¾), następnie mniejszy kawałek włóż do zamrażalnika.

DZISIAJ GRZEJE:  Młoda kapusta zasmażana. Tradycyjny przepis na łatwy i pyszny dodatek do obiadu

Krok 3. Włącz piekarnik z grzałką ustawioną góra-dół na 180 stopni, aż się nagrzeje, potem formę 24 x 35 cm wysmaruj tłuszczem i ułóż na niej większe ciasto. Następnie piecz ciasto przez około 20 minut.

Krok 4. W czasie gdy nasze ciasto się piecze możemy przygotować pianę. W tym celu wlewamy białka do miski i ubijamy na sztywno, następnie miksując na dużych obrotach stopniowo dodajemy cukier. Na koniec ubijania wsypujemy łyżkę mąki ziemniaczanej.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na hiszpańskie pączki - są przepyszne

Krok 5. Gdy nasze ciasto będzie już pięknie zarumienione, wyjmij je z piekarnika i od razu ułóż na nim umyte owoce, które z kolei należy pokryć przygotowaną pianą. Kruche ciasto z porzeczkami jest już prawie gotowe, na koniec posyp wierzch startym na tarce o dużych oczkach ciastem z zamrażalnika.

Krok 6. Ciasto włóż do nagrzanego piekarnika i piecz 35 minut, aby otrzymało ładny złoty kolor. Gdy wypiek trochę przestygnie oprósz go cukrem pudrem.

Źródło: https://www.empik.com/kulinarna-wiola-najlepsze-przepisy-wojcik-wioletta,p1270065553,ksiazka-p

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na grzebyki krucho-drożdżowe. Pyszne i w sam raz do porannej kawy
DZISIAJ GRZEJE:  Murzynek - sprawdzony przepis. Idealnie puszyste ciasto za każdym razem
DZISIAJ GRZEJE:  Lody w wafelku – przepis, który przypomni Ci błogi smak dzieciństwa

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Fintifluszka - przepis na najprostsze ciasto bez pieczenia. Potrzebujesz zaledwie 4 składników
DZISIAJ GRZEJE:  Leniwe pierogi - sprawdzony przepis babci Władzi. Sposób na expresowe pyszne danie

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here