Kurczak pieczony na kilogramie soli. W taki sposób wychodzi idealnie soczysty

0
3378

Spożycie mięsa z kurczaka w naszym kraju jest ogromne. Drób należy do taniego mięsa, lecz odpowiednio przygotowany, potrafi smakować naprawdę wykwintnie. Nie jest tajemnicą, że jednym z najlepszych sposób na przygotowanie kurczaka jest upieczenie go.

Pieczony kurczak potrafi być doprawdy znakomity, lecz trzeba wiedzieć, jak go upiec, by nie był suchy. Ten przepis sprawi, że wasz kurczak wyjdzie idealnie soczysty, a mięso samo będzie odchodzić od kości.

DZISIAJ GRZEJE:  Mega prosta sałatka śledziowa z jajkiem oraz jabłkiem
DZISIAJ GRZEJE:  Zdrowa pasta z awokado na kanapki

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

DZISIAJ GRZEJE:  Pyszna sałatka z Tortellini - znika z salaterki w mgnieniu oka. Każdy ją uwielbia

Składniki na idealnie soczystego kurczaka – przepis

Żeby wykonać to danie potrzebujesz:

  • Cały kurczak bez podrobów (około 2 kg wagi)
  • 1 kg soli
  • 3-4 łyżki oleju
  • Łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
  • Łyżeczka majeranku
  • Łyżeczka czosnku granulowanego
DZISIAJ GRZEJE:  Znudziły ci się schabowe? Zobacz ten przepis na pieczony schab z farszem

Idealnie soczysty kurczak krok po kroku – przepis

Krok 1. Kurczaka przekrój wzdłuż piersi, odwróć i dobrze przyciśnij, aby trochę go spłaszczyć. Następnie usuń lotki ze skrzydełek.

Krok 2. Teraz zrób marynatę. W niewielkim naczyniu wymieszaj olej z podanymi przyprawami.

Krok 3. Weź naczynie żaroodporne i na jego dnie równomiernie rozprowadź cały kilogram soli. Powinna powstać solidna warstwa soli.

Krok 4. Mięso ułóż na soli piersiami do góry. Ostrożnie posmaruj kurczaka marynatą z każdej strony. Uważaj, żeby nie spływała z mięsa na sól.

Krok 5. Tak przygotowanego kurczaka wstaw do nagrzanego do 180-190 stopni piekarnika z opcją grzania góra-dół. Przy wadze 2 kilogramów powinien być gotowy po dwóch godzinach. Jeżeli ważył kilogram, powinna wystarczyć mu już godzina.

DZISIAJ GRZEJE:  Jak dbać o gwiazdę betlejemską? Kilka porad dla tej pięknej rośliny
DZISIAJ GRZEJE:  Najlepszy przepis na pierogi ruskie

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Serowe rogaliki z nadzieniem z zaledwie trzech składników
DZISIAJ GRZEJE:  Domowy keczup z dyni. Jeszcze zdążysz go zrobić