Lecznicza nalewka z dzikiej róży – sprawdź przepis

0
4067

Nalewka z dzikiej róży to prawdziwa bomba witaminowa, bowiem jej owoce zawierają nawet do 40% więcej witaminy C, niż jakikolwiek cytrus. Przekonaj się o tym sam i wypróbuj prosty przepis na nalewkę.

Nalewkę z dzikiej róży robi się jesienią, najlepiej po pierwszych przymrozkach – wtedy owoce dzikiej róży nabierają swoich drogocennych właściwości. Owoce można także zerwać przed przymrozkami i przemrozić w zamrażarce. 

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na syrop z imbirem - wzmocni odporność, a w trakcie przeziębienia postawi Cię znów na nogi

Nalewka z dzikiej róży ma następujące właściwości:

  • wzmacnia organizm i działa przeciwzapalnie
  • pomaga w nieżytach przewodu pokarmowego,
  • pomaga w nadciśnieniu, chorobach serca i wątrób
DZISIAJ GRZEJE:  Pestkówka nalewka z pestek pigwy - smakuje jak amaretto. Zobacz przepis

Składniki na nalewkę z dzikiej róży

  •  1 kg owoców róży
  • 0,5 l wódki 40 proc.
  • 0,75 l spirytusu 96 proc. 
  • 0,5 l jasnego miodu
  • 0,5 l wody
  • 4 – 5 goździków
  • łyżeczka suszonej mięty
  • łyżeczka suszonego kwiatu rumianku

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

Przygotowanie nalewki z dzikiej róży krok po kroku – przepis

Krok 1. Owoce myjemy pod bieżącą wodą, kolejno osuszamy je i wkładamy na dobę do zamrażarki.

DZISIAJ GRZEJE:  Nalewka z aronii - banalny przepis. Sprawdź koniecznie

Krok 2. Owoce dzikiej róży należy nakłuć szpilką. Kolejno wsypujemy je do słoja i dodajemy zioła. Następnie zalewamy spirytusem.

Krok 3. Tak przygotowaną nalewkę zostawiamy w ciepłym miejscu na 4–6 tygodni, co kilka dni wstrząsajmy słojem. P tym czasie należy całość przecedzić, mocno wyciskając przy tym sok z owoców.

DZISIAJ GRZEJE:  Domowej roboty syrop z mięty - zwiększa odporność i skutecznie leczy przeziębienie

Krok 4. Odstawiamy na tydzień. W tym czasie należy kilka razy przefiltrować całość. Miód wymieszaj z ciepłą wodą, podgrzej i zbierz szumowiny.

Krok 5. Gdy całość wystygnie, dodajemy wódkę. Dokładnie wymieszaj i odstaw na minimum dwa 2 miesiące. Powodzenia. 

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here