Legendarna zalewajka. Treściwa zupa, która zachwyci każdego

0
2246
Źródło: winiary.pl

Zalewajka to legendarna już zupa, która może w swoim smaku oraz wyglądzie bardzo przypominać żurek. Jest to niezwykle treściwa zupa, która świetnie sprawdzi się w pyszny obiad.

Zalewajka, to pyszna i prosta w przygotowaniu zupa, którą gotujemy bez użycia bulionu. To znakomity posiłek na zabicie dużego głodu. Znakomicie doprawiona – to jej główne cechy. Koniecznie sprawdź ten przepis. Z pewnością posmakuje ona każdemu. Gorąco polecam!

DZISIAJ GRZEJE:  Hit! Ciasto bez pieczenia z zaledwie czterech składników
DZISIAJ GRZEJE:  Biskup – hitowe ciasto dobre na specjalne okazje

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

DZISIAJ GRZEJE:  Prosty sok ze śliwek i cytryn, który pomaga chronić przed chorobami

Składniki na zalewajkę – przepis

Aby wykonać zalewajkę potrzebujesz następujących składników:

  • 1 litr wody
  • 4 nieduże ziemniaki
  • 500 ml zakwasu (na żur i żurek, na mące żytniej)
  • 150 g podgardla lub słoniny
  • 150 g kiełbasy podwędzanej lub boczku wędzonego
  • dwie średnie cebule
  • 100 g śmietany kwaśnej 18 %
  • 3 ząbki czosnku
  • garść suszonych grzybów
  • 3 łyżki oleju do smażenia lub smalcu
  • przyprawy i zioła: łyżka majeranku, 3 listki laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, pół łyżeczki pieprzu, płaska łyżeczka soli
DZISIAJ GRZEJE:  Tradycyjna kapusta z grochem i grzybami leśnymi

Zalewajka krok po kroku – przepis

Krok 1. W pierwszej kolejności grzyby zalej szklanką gorącej wody i zostaw na godzinę, aby zmiękły.

Krok 2. Większy garnek zacznij nagrzewać na średniej mocy palnika. Dodaj olej lub smalec i przesmażaj na nim słoninę, lub podgardle. Kiedy po kilku minutach zrobią się skwarki, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę.

Krok 3. Cebulę ze skwarkami smaż na średniej mocy palnika około 10 minut, aż cebula złapie ładny, rumiany kolor. Po tym czasie dodaj kiełbasę pokrojoną w kostkę. Całość przypraw też trzema listkami laurowymi, trzema ziarnami ziela angielskiego oraz połową łyżeczki pieprzu i płaską łyżeczką soli.

Krok 4. Teraz wlej do garnka litr wody i wrzuć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz wyjęte z moczenia grzyby.

Krok 5. Zupę przykryj przykrywką i zagotuj. Następnie zmniejsz moc palnika do minimum i gotuj tak zupę pod przykryciem jeszcze 20 minut.

Krok 6. Teraz weź 500 ml zakwasu i wymieszaj go ze śmietaną, pokrojonymi na drobno ząbkami czosnku i łyżką majeranku. Tak przygotowany zakwas bardzo dokładnie wymieszaj, by był jednolity.

Krok 7. Po 20 minutach gotowania zupę ściągnij z gazu. Odczekaj 10 minut i do zupy wlej zakwas z dodatkami. Garnek z powrotem umieść na kuchence. Na najmniejszej mocy palnika gotuj, aż zupa się zagotuje. Powinno to potrwać około 10 minut. Zupa powinna się zagęścić. Kiedy jest gęsta, gotuj jeszcze 2-3 minuty i zdejmij z kuchenki. Gotowe. Życzę smacznego.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na sernik z bezą, który pokocha każdy
DZISIAJ GRZEJE:  Malinowa Chmurka Bez Pieczenia: Rozpływająca się w Ustach Rozkosz dla Smakoszy

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Błyskawiczna sałatka makaronowa na każdą okazję
DZISIAJ GRZEJE:  Syrop z buraka z zaledwie dwóch składników. Skarbnica odporności na całą jesień i zimę