Makowiec japoński – prosty i szybki przepis

0
75303

 Do świąt jeszcze sporo czasu, ale już dziś przedstawiam Wam przepis na pyszny makowiec po japońsku. Przepis bardzo prosty, wystarczy zmieszać ze sobą wszystkie składniki i gotowe. Dzięki jabłku makowiec zachowuje wilgotność i ciasto jest bardzo delikatne i smaczne. Powodzenia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pyszne ciasto jogurtowe w pięć minut - zaskocz nim znajomych i rodzinę

Składniki na makowiec japoński – przepis

Do przygotowania ciasta potrzebować będziemy następujących składników:

  • 40 dag  maku
  • 20 dag  masła
  • 25-35 dag  cukru pudru
  • 8 sztuk jajek
  • 80 dag  jabłek
  • 20 dag  kaszy manny
  • 1 łyżka  proszku do pieczenia
  • kilka kropli olejku migdałowego
  • 10-15 dag  ulubionych bakalii
  • 100 g  czekolady
  • kilka łyżek mleka
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na grysikowiec - pyszne i szybkie ciasto

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

Przygotowania ciasta krok po kroku – przepis

Krok 1. W pierwszej kolejności należy sparzyć mak. Następnie go odcedzić, wystudzić i zmielić trzykrotnie.

Krok 2. Kolejno masło ucieramy z cukrem pudrem i ciągle ocierając dodajemy po jednym żółtku, a następnie dodajemy mak.

DZISIAJ GRZEJE:  Sernik Lwowski z keksówki - pyszny i niezastąpiony. Zobacz przepis

Krok 3. Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do maku. 

Krok 4. Kolejno łączymy ze sobą kaszę mannę, proszek do pieczenia, olejek migdałowy i bakalie. Dodajemy wszystko do masy makowej.

DZISIAJ GRZEJE:  Ciasto budyniowe z jabłkami - szybki i smaczny deser, w sam raz do porannej kawy
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na piernik przełożony powidłem śliwkowym - ten przepis musicie znać

Krok 5. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy makowej. Całość delikatnie mieszamy.

Krok 6. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (20 x 30 cm). Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto po wystudzeniu pokrywamy polewą czekoladową (czekoladę rozpuszczamy w ciepłym mleku). Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Fintifluszka - przepis na najprostsze ciasto bez pieczenia. Potrzebujesz zaledwie 4 składników
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na rogaliki na śmietanie - zrobisz je w 15 minut. Są niewiarygodnie smaczne, zachwycą wszystkich

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here