Do świąt jeszcze sporo czasu, ale już dziś przedstawiam Wam przepis na pyszny makowiec po japońsku. Przepis bardzo prosty, wystarczy zmieszać ze sobą wszystkie składniki i gotowe. Dzięki jabłku makowiec zachowuje wilgotność i ciasto jest bardzo delikatne i smaczne. Powodzenia.
Składniki na makowiec japoński – przepis
Do przygotowania ciasta potrzebować będziemy następujących składników:
- 40 dag maku
- 20 dag masła
- 25-35 dag cukru pudru
- 8 sztuk jajek
- 80 dag jabłek
- 20 dag kaszy manny
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- kilka kropli olejku migdałowego
- 10-15 dag ulubionych bakalii
- 100 g czekolady
- kilka łyżek mleka
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Przygotowania ciasta krok po kroku – przepis
Krok 1. W pierwszej kolejności należy sparzyć mak. Następnie go odcedzić, wystudzić i zmielić trzykrotnie.
Krok 2. Kolejno masło ucieramy z cukrem pudrem i ciągle ocierając dodajemy po jednym żółtku, a następnie dodajemy mak.
Krok 3. Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do maku.
Krok 4. Kolejno łączymy ze sobą kaszę mannę, proszek do pieczenia, olejek migdałowy i bakalie. Dodajemy wszystko do masy makowej.
Krok 5. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy makowej. Całość delikatnie mieszamy.
Krok 6. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (20 x 30 cm). Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto po wystudzeniu pokrywamy polewą czekoladową (czekoladę rozpuszczamy w ciepłym mleku). Smacznego!