Małe ciasteczka przekładane konfiturą, czyli przepyszne aspirynki

0
3844

Aspirynki to niewielkie słodycze na bazie delikatnego ciasta, przełożone konfiturą i obficie obtoczone w wiórkach kokosowych. Aspirynki są też znane pod takimi nazwami jak słoneczka, całuski, czy ciasteczka warszawskie.

Przepis na te pyszne malutkie ciasteczka jest bardzo prosty i do ich wykonania potrzeba prostych, łatwo dostępnych składników. Zamiast kupować przecukrzone, chemiczne ciastka w sklepie, zrób zdrowszą wersję w domu.

DZISIAJ GRZEJE:  Rzadko jesz rybę na obiad? Ta marynata sprawi, że ja pokochasz
DZISIAJ GRZEJE:  Co zrobić, by sansewieria rosła szybciej? Oto jeden prosty trik

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

DZISIAJ GRZEJE:  Takie kluski z pewnością przywołają lata dzieciństwa. Przepis na ekspresowy obiad

Składniki na aspirynki – przepis

Do wykonania aspirynek potrzebujesz:

Ciasto:

  • 280 g mąki pszennej
  • 200 g masła, zimnego
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki cukru pudru

Lukier

  • 1 białko
  • 100 g cukru pudru

Dodatkowo:

  • gęsta konfitura z wiśni lub z truskawek
  • 5-6 łyżek wiórek kokosowych
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na knedle bez ziemniaków. Idealnie mięciutkie

Aspirynki krok po kroku – przepis

Krok 1. Do miski wrzuć pokrojone w kostkę masło, mąkę, żółtka, śmietanę i cukier puder. Ciasto ugnieć w ręcznie, uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny.

Krok 2. Po tym czasie wyjmij ciasto, rozwałkuj je na blacie posypanym mąką na grubość około 0,5 centymetra i za pomocą foremki lub małej szklanki wykrawaj kołka. Ciasteczka ułóż obok siebie na blaszce wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.

Krok 3. Do małej miseczki wsyp cukier puder oraz białko i miksuj, aż uzyskasz gęsty lukier. Lukier nakładaj na ułożone na blaszce ciasteczka, lecz nie nakładaj go za dużo, tak by nie spływał z brzegów. Rób to ostrożnie i metodycznie.

Krok 4. Ciasteczka piecz przez około 12-14 minut w temperaturze 180 stopni (opcja grzania góra-dół).

Krok 5. Wyjmij ciasteczka z piekarnika i jak trochę ostygną, to bierz jedno, smaruj je konfiturą i nakładaj na nie drugie. Rób tak z każdym ciastkiem, by powstał konfiturowy środek pomiędzy dwoma ciasteczkami.

Krok 6. Brzegi ciasteczek również posmaruj konfiturą i porządnie obtocz je w wiórkach kokosowych. Gotowe!

DZISIAJ GRZEJE:  Ten obiad cię zachwyci. Delikatne pulpeciki w aromatycznym sosie koperkowym
DZISIAJ GRZEJE:  Zrób to niezwykle kremowe i delikatne ciasto

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Lody w wafelku – przepis, który przypomni Ci błogi smak dzieciństwa
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na prawdziwą grochówkę. Zupa idealna na zimniejsze dni

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here