Aspirynki to niewielkie słodycze na bazie delikatnego ciasta, przełożone konfiturą i obficie obtoczone w wiórkach kokosowych. Aspirynki są też znane pod takimi nazwami jak słoneczka, całuski, czy ciasteczka warszawskie.
Przepis na te pyszne malutkie ciasteczka jest bardzo prosty i do ich wykonania potrzeba prostych, łatwo dostępnych składników. Zamiast kupować przecukrzone, chemiczne ciastka w sklepie, zrób zdrowszą wersję w domu.
Składniki na aspirynki – przepis
Do wykonania aspirynek potrzebujesz:
Ciasto:
- 280 g mąki pszennej
- 200 g masła, zimnego
- 2 żółtka
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
- 2 łyżki cukru pudru
Lukier
- 1 białko
- 100 g cukru pudru
Dodatkowo:
- gęsta konfitura z wiśni lub z truskawek
- 5-6 łyżek wiórek kokosowych
Aspirynki krok po kroku – przepis
Krok 1. Do miski wrzuć pokrojone w kostkę masło, mąkę, żółtka, śmietanę i cukier puder. Ciasto ugnieć w ręcznie, uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny.
Krok 2. Po tym czasie wyjmij ciasto, rozwałkuj je na blacie posypanym mąką na grubość około 0,5 centymetra i za pomocą foremki lub małej szklanki wykrawaj kołka. Ciasteczka ułóż obok siebie na blaszce wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 3. Do małej miseczki wsyp cukier puder oraz białko i miksuj, aż uzyskasz gęsty lukier. Lukier nakładaj na ułożone na blaszce ciasteczka, lecz nie nakładaj go za dużo, tak by nie spływał z brzegów. Rób to ostrożnie i metodycznie.
Krok 4. Ciasteczka piecz przez około 12-14 minut w temperaturze 180 stopni (opcja grzania góra-dół).
Krok 5. Wyjmij ciasteczka z piekarnika i jak trochę ostygną, to bierz jedno, smaruj je konfiturą i nakładaj na nie drugie. Rób tak z każdym ciastkiem, by powstał konfiturowy środek pomiędzy dwoma ciasteczkami.
Krok 6. Brzegi ciasteczek również posmaruj konfiturą i porządnie obtocz je w wiórkach kokosowych. Gotowe!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>