Marchewka po koreańsku – świetny dodatek do różnych dań – przepis

0
7092

Z uwagi na fakt, iż marchewka po koreańsku jest często używana w naszej kuchni, mamy dla Ciebie idealny na nią przepis. Wykonanie szybkie i proste, to coś co wszyscy lubią.

Marchewkę po koreańsku można serwować do wszystkich mięs. Doskonale pasuje do duszonych udek kurczaka z ryżem czy do bitek w sosie i tłuczonych ziemniaków. Możemy jej użyć również do wszelkiego rodzaju surówek.

DZISIAJ GRZEJE:  Sałatka z ogórków i cukinii - zrób zapas na zimę. Szybki i niezawodny sposób

Składniki potrzebne do marchwi po koreańsku – przepis

Aby przygotować marchew po koreańsku, przygotujmy najpierw następujące składniki:

  • 0,5 kg marchwi
  • 3 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryki lub chili
  • pół łyżeczki kolendry w proszku
  • szczypta pieprzu czarnego
  • 2-3 łyżki octu
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
DZISIAJ GRZEJE:  Leniwe pierogi - sprawdzony przepis babci Władzi. Sposób na expresowe pyszne danie

Zapraszamy do zobaczenia naszej strony na Facebooku – „Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

Przygotowanie marchwi po koreańsku krok po kroku

Krok 1. Świeżą marchew obieramy i dokładnie myjemy. Następnie ścieramy ją na specjalnej tarce, która daje nam długie i wąskie warzywne słupki – niczym makaron. Jeśli jednak takiej nie posiadamy, ścieramy marchew na tarce na dużych oczkach lub kroimy na cienkie długie słupki.

DZISIAJ GRZEJE:  Pasztet z mięsa rosołowego - idealny przepis na wykorzystanie pozostałości z rosołu, zawsze tak robię
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na sałatkę z kurczakiem i marchewką po koreańsku - pyszna i sycąca

Krok 2. Do startej marchewki dodajemy cukier, sól, ocet oraz wszystkie przyprawy (oprócz kolendry). Całość dobrze mieszamy i delikatnie ugniatamy, by marchew pościła sok.

Krok 3. Na patelni rozgrzewamy olej uważając, by nie doprowadzić do wrzenia. Marchew polewamy gorącym olejem i mieszamy. Na koniec dodajemy kolendrę i pozostawiamy marchew w temperaturze pokojowej na kilka godzin. 

Krok 4. Marchew przechowujemy w zatkniętym pojemniku w lodówce lu od razu spożywamy. Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  "Smerfowy" sernik na zimno z borówkami - szybki przepis na deser

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here