Marynowana fasolka szparagowa

0
6611

Marynowana fasolka szparagowa to moja dzisiejsza propozycja na pyszne przetwory, po które sięgniesz w zimę. Wykonuję je co roku, gdy moja fasola szparagowa jest już gotowa. Ja wykonuje ten przepis z fasolki szparagowej, która rośnie w moim ogródku, ale jeżeli nie posiadasz swojej, możesz zakupić ją na ulicznym bazarku lub w sklepie spożywczym. Polecam!

Przepis jest bardzo prosty w wykonaniu, więc poradzi sobie z nim dosłownie każdy. Koniecznie wypróbuj ten przepis na przepyszną i smakowitą marynowaną fasolkę szparagową.. i ciesz się przetworami na zimę!

DZISIAJ GRZEJE:  Jednogarnkowe danie, które podbije Wasze serca - inna wersja spaghetti. Sprawdź przepis
DZISIAJ GRZEJE:  Jagodowy sernik ombre - to prostsze niż Ci się wydaje. Koniecznie zobacz przepis na ciasto bez pieczenia

Składniki na marynowaną fasolkę szparagową – przepis:

  • 2 kg fasolki szparagowej
  • liście laurowe
  • ziarenka ziela angielskiego
  • ziarna pieprzu czarnego
  • Opcjonalnie: jedna mała papryczka chili, ząbek czosnku i koper na każdy na słoik

Składniki na zalewę:

  • 1 l wody
  • 250 ml octu 10%
  • 3 łyżki cukru
  • 3/4 łyżki soli
DZISIAJ GRZEJE:  Drożdżowe rogaliki z prażonymi jabłkami - zobacz przepis
DZISIAJ GRZEJE:  Cukinia jak ananas do słoików. Przepis na słodką przekąskę na zimę

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Wykonanie marynowanej fasolki szparagowej krok po kroku – przepis:

Krok 1. Zaczniemy od dokładnego umycia fasolki szparagowej, a następnie obcięcia końcówek.

Krok 2. Do dużego garnka wlewamy wodę, ocet i dodajemy cukier oraz sól.

Krok 3. Do drugiego garnka wrzucamy fasolkę szparagową, wlewamy wodę. Następnie gotujemy we wrzątku przez 5 min.

DZISIAJ GRZEJE:  Kinder country - przepis na pyszne ciasto bez pieczenia
DZISIAJ GRZEJE:  Ekspresowy przepis na sałatkę berlińską. Pyszne danie ze składników, które masz w domu

Krok 4. Po 5 min gotowania fasolki szparagowej, odcedzamy i spłukujemy zimną wodą.

Krok 5. Słoiki dokładnie myjemy i wyparzamy, suszymy. Następnie do każdego słoika wkładamy po 3 ziarenka ziela angielskiego i czarnego pieprzu oraz 1 listek laurowy.

Jeśli chcemy podkreślić smak fasolki możemy dodać ostrą papryczkę, koper i czosnek. Dla łagodniejszego smaku pomiń te składniki.

Krok 6. Do słoików wkładamy ciasno fasolkę.

Krok 7. Do słoików zalewamy wystudzoną zalewę i zakręcamy. Pasteryzujemy przez około 45-60 minut od zagotowania wody. 

Smacznego!
DZISIAJ GRZEJE:  Nie tylko owoce, ale również liście tej rośliny mają doskonały wpływ na nasz organizm. Ten napar odmładza i oczyszcza
DZISIAJ GRZEJE:  Syrop z szyszek sosny – łatwy przepis na odporność i szybkie pokonanie choroby

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na fenomenalny sok arbuzowy. Orzeźwienie latem i bomba witaminowa zimą
DZISIAJ GRZEJE:  Domowe lody truskawkowe - szybki i niezawodny przepis

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here