Marynowana fasolka szparagowa to moja dzisiejsza propozycja na pyszne przetwory, po które sięgniesz w zimę. Wykonuję je co roku, gdy moja fasola szparagowa jest już gotowa. Ja wykonuje ten przepis z fasolki szparagowej, która rośnie w moim ogródku, ale jeżeli nie posiadasz swojej, możesz zakupić ją na ulicznym bazarku lub w sklepie spożywczym. Polecam!
Przepis jest bardzo prosty w wykonaniu, więc poradzi sobie z nim dosłownie każdy. Koniecznie wypróbuj ten przepis na przepyszną i smakowitą marynowaną fasolkę szparagową.. i ciesz się przetworami na zimę!
Składniki na marynowaną fasolkę szparagową – przepis:
- 2 kg fasolki szparagowej
- liście laurowe
- ziarenka ziela angielskiego
- ziarna pieprzu czarnego
- Opcjonalnie: jedna mała papryczka chili, ząbek czosnku i koper na każdy na słoik
Składniki na zalewę:
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Wykonanie marynowanej fasolki szparagowej krok po kroku – przepis:
Krok 1. Zaczniemy od dokładnego umycia fasolki szparagowej, a następnie obcięcia końcówek.
Krok 2. Do dużego garnka wlewamy wodę, ocet i dodajemy cukier oraz sól.
Krok 3. Do drugiego garnka wrzucamy fasolkę szparagową, wlewamy wodę. Następnie gotujemy we wrzątku przez 5 min.
Krok 4. Po 5 min gotowania fasolki szparagowej, odcedzamy i spłukujemy zimną wodą.
Krok 5. Słoiki dokładnie myjemy i wyparzamy, suszymy. Następnie do każdego słoika wkładamy po 3 ziarenka ziela angielskiego i czarnego pieprzu oraz 1 listek laurowy.
Jeśli chcemy podkreślić smak fasolki możemy dodać ostrą papryczkę, koper i czosnek. Dla łagodniejszego smaku pomiń te składniki.
Krok 6. Do słoików wkładamy ciasno fasolkę.
Krok 7. Do słoików zalewamy wystudzoną zalewę i zakręcamy. Pasteryzujemy przez około 45-60 minut od zagotowania wody.
Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>