Mazurek Wielkanocny – nie może go zabraknąć na Wielkanocnym stole

0
5705

Mazurek Wielkanocny to obowiązkowy wypiek, który gości na moim stole Wielkanocnym. Szczerze mówiąc jest to ulubiony wypiek, który wykonuję co roku. Czekam cały rok po to, aby spróbować tego nieziemskiego smaku. Przepis ten jest rewelacyjny, gdyż mazurek zawsze wychodzi idealnie. Koniecznie wypróbuj ten rewelacyjny przepis na Mazurek wielkanocny!

Na mojej stronie znajdziesz różne przepisy wielkanocne, które są sprawdzone i zawsze wychodzą idealnie. Czas wielkanocny jest intensywny, dlatego warto szukać przepisów dużo wcześniej, aby przed świętami czuć spokój. Ja kilka tygodni wcześniej przeglądam swój przepiśnik i planuje co pojawi się na moim Wielkanocnym stole. Serdecznie polecam Ci przepisy z mojej strony!

DZISIAJ GRZEJE:  Wielkanocna babka z galarety. Zrobi furorę wśród gości
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pyszne ciasto czekoladowe - oblane polewą czekoladową jest wyśmienite

Składniki na Mazurek Wielkanocny – przepis:

Do wykonania tego przepisu użyłam prostokątnej blaszki o wymiarach 24 x 34. Jajka, śmietana oraz masło mają być zimne, prosto wyjęte z lodówki.

Składniki na ciasto do mazurka:

  • 400 g mąki pszennej typ 500
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej 18%
  • 2 żółtka jajek

Pozostałe składniki:

  • 1 puszka kajmaku 460 g
  • mały słoik Nutelli 350 g
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady – 100 g
  • 100 g orzechów laskowych prażonych
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na śledzia po sułtańsku - pyszna marynata, która jest HITEM. Idealna na święta
DZISIAJ GRZEJE:  Bajaderki - ten przepis powinien znać każdy, przyda się zwłaszcza w okresie świątecznym

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Wykonanie Mazurka Wielkanocnego krok po kroku – przepis:

Krok 1. Do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy cukier puder. Następnie zimne masło (wyjęte prosto z lodówki) kroimy w kostkę i dodajemy do mąki i cukru pudru.

Krok 2. Do składników dodajemy również śmietanę i żółtka średniej wielkości. Ciasto wyrabiamy dłońmi lub mikserem z hakami.

Krok 3. Ciasto gnieciemy dość długo do momentu powstania jednolitej masy, a następnie owijamy je w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.

Krok 4. Po upłynięciu wyznaczonego czasu ciasto wyjmujemy z lodówki, a następnie posypujemy mąką i rozwałkowujemy na placek trochę większy niż spód naszej formy.

Krok 5. Placek wkładamy do formy i wykrajamy boki, tak aby ciasto zakrywało cały spód formy. Pozostałe ciasto zlepiamy ze sobą, a następnie formujemy z niego małe kuleczki, które rozkładamy po bokach formy (przyciskamy je lekko do siebie i spodu ciasta).

DZISIAJ GRZEJE:  Galaretka drobiowa - najlepsza jaką jedliście. Przepis jest banalnie prosty
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto kora dębu. Oryginalne ciasto, które powala na kolana

Krok 6. Ciasto pieczemy w temperaturze 200*C (grzanie góra dół) przez 20 min.

Krok 7. W momencie, gdy ciasto nam się piecze, przygotujemy krem. Czekoladę ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

Krok 8. Startą czekoladę, kajmak oraz nutellę umieszczamy w rondelku i całość podgrzewamy do momentu połączenia się składników w jednolity krem (nie wolno zagotować składników).

Krok 9. Krem wykładamy i rozsmarowujemy na ciepłym cieście, a następnie siekamy na drobne kawałki orzechy laskowe i posypujemy nimi wierzch mazurka.

Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na jajka wielkanocne faszerowane pastą z makreli. Smakowite połączenie smaków
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na różowe faszerowane jajka. Zrobią furorę na wielkanocnym stole

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Prosty przepis na babkę piaskową. Koniecznie wypróbuj przepis na Wielkanoc
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na sernik krakowski - tak pysznego jeszcze nie jedliście

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here