Metrowiec to ciasto ponadczasowe. Ten przepis jest genialny

0
4532
metrowiec - przepis

Ostatnio w moje ręce wpadł przepis na metrowiec i zakochałam się od pierwszego kęsa. Jest to ciasto dość nietypowe bowiem łączy ze sobą pyszny smak czekolady z delikatną masą budyniową. Niesamowity smak!

DZISIAJ GRZEJE:  "Smerfowy" sernik na zimno z borówkami - szybki przepis na deser

Przy pieczeniu ciast najważniejsze są dla mnie dwie rzeczy – po pierwsze smak, a po drugie łatwość przygotowania. Aby zrobić metrowiec musimy poświęcić troszeczkę więcej czasu, jednak ten domowy przepis nie wymaga od nas specjalnych umiejętności. A jego cudowny smak rekompensuje każdą minutę spędzoną w kuchni!

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na hiszpańskie pączki - są przepyszne

Metrowiec – składniki potrzebne do wykonania przepisu:

Aby przygotować ciasto potrzebujesz kilku składników, jednak większość z nich (jak nie wszystkie) z pewnością masz w swoim domu. Wystarczy chwila czasu, aby wyczarować pyszny deser do kawy.

2 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki mąki pszennej

6 jajek (w temperaturze pokojowej)

1 szklanka cukru

18 łyżek oleju

12 łyżek letniej wody

2 łyżeczki kakao

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

2 budynie śmietankowe (z cukrem)

0,75 l mleka

Kostka masła (w temperaturze pokojowej)

Czekoladowa polewa

Tłuszcz i bułka tarta do wysypania blaszki

DZISIAJ GRZEJE:  Mechowiec - przepis na szpinakowe ciasto o niebiańskim smaku. Idealne do kawy

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Przepis na metrowiec krok po kroku:

Krok 1. Do większej miski dodaj wszystkie jajka i cukier, następnie całość dokładnie utrzyj. Nie przerywając miksowania dodaj wodę, olej, 2 szklanki mąki i proszek do pieczenia.

Krok 2. Gdy ciasto będzie dobrze zmiksowane podziel je na dwie, osobne części, a potem do jednej z nich dodaj kakao, a do drugiej 2 łyżki mąki.

Krok 3. Przygotuj dwie, identyczne, długie blaszki, a następnie natłuść je i wysyp bułką tartą. Potem w każdej z nich osobno każde ciasto i piecz  jednocześnie przez 45 minut w 180 stopniach.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na kopytka z dynią - smaczny i sycący obiad

Krok 4. W czasie gdy ciasto na nasz metrowiec się piecze przygotuj masę budyniową. Aby to wykonać na początek ugotuj budynie zgodnie z przepisem na opakowaniu używając 0,75 l mleka. Następnie wystudź go.

Krok 5.  W misce zetrzyj na puch miękkie masło, a następnie cały czas miksując dodawaj do niego po łyżce wystudzonego budyniu. Całość miksuj, aż do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.

Krok 6. Gdy ciasta będą gotowe należy je wystudzić, dopiero potem możemy je przekroić na plastry o grubości około 1,5 centymetra.

DZISIAJ GRZEJE:  Racuszki bananowe - szybki sposób na pyszne danie

Krok 7. Na koniec przekładamy nasz metrowiec na zmianę – jasny plaster, masa budyniowa, ciemny plaster, masa budyniowa, jasny plaster. I tak do wykorzystania wszystkich składników.

Krok 8. Przełożone masą ciasto polewamy polewą czekoladową i gotowe! Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na rogaliki drożdżowe z marmoladą- niezawodny przepis
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pielmieni wieprzowo - wołowe. Pyszny dodatek np. do niedzielnego rosołu

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na genialne danie jednogarnkowe - strogonow drobiowy.
DZISIAJ GRZEJE:  Orzechowiec - prosty i szybki przepis na pyszne ciasto