Mizeria na zimę. Warto wypróbować ten przepis

0
3717
mizeria na zimę w słoikach

Mizeria na zimę w słoikach to jeden z moich ulubionych przepisów, dzięki któremu cały rok mam pyszne ogóreczki. Samo wykonanie jej jest bardzo szybkie, a dodatkowo gdy nadejdzie czas obiadu i ochota na ogórki, zawsze mamy je pod ręką.

Po otwarciu słoika z mizerią wystarczy dodać ulubionych przypraw, śmietanę lub majonez, następnie całość zamieszać i gotowe. To świetne rozwiązanie, dzięki któremu nie tracimy też czasu na przygotowywanie dodatków tuż przed obiadem.

Gotowa mizeria w słoikach to szybki dodatek do obiadu lub kolacji. W zimie, kiedy świeże warzywa są droższe i mniej dostępne, taka przygotowana wcześniej sałatka jest bardzo wygodna. Ogórki, nawet po przetworzeniu, zachowują część swoich wartości odżywczych, takich jak witaminy i minerały. Domowe przetwory mogą być zdrowsze od niektórych komercyjnych produktów zawierających konserwanty i dodatki.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na zimową sałatkę z kapusty i papryki - pyszna i zdrowa

Mizeria na zimę w słoikach – składniki:

Do przygotowania mizerii będziemy potrzebować następujących składników:

  • 3 kg ogórków
  • 2 łyżki soli
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki octu
DZISIAJ GRZEJE:  Cukinia po meksykańsku na zimę. Mój najlepszy przepis na zalewę
DZISIAJ GRZEJE:  Najlepszy przepis na kiszone ogórki. Ten sposób sprawi, że będą pyszne i chrupiące

Przepis na mizerię w słoikach krok po kroku:

Krok 1. Umyj i obierz wszystkie ogórki, następnie poszatkuj je na tarce.

Krok 2. Przełóż ogóreczki do dużej miski i dodaj kolejno: sól, cukier, ocet, potem całość wymieszaj i odstaw na około godzinę.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na koreczki z ogórków na zimę. Dodatek kolendry całkowicie odmienia ich smak

Krok 3. Gdy ogórki puszczą już wodę, przełóż je do słoików i zalej pozostałą wodą.

Krok 4. Zakręć słoiki, a następnie pasteryzuj je przez około 10-15 minut. Mizeria na zimę w słoikach jest już gotowa, ale warto obrócić słoiki do góry dnem na 5 minut, aby sprawdzić czy żaden nie cieknie.

Robienie mizerii na zimę to świetny sposób na zachowanie smaku lata, oszczędność czasu i pieniędzy, a także na spożywanie zdrowych, domowych przetworów w chłodniejsze miesiące.

Zobacz więcej przetworów <<TUTAJ>>

DZISIAJ GRZEJE:  Młoda kapusta w słoikach. Szybki, sprawdzony przepis na wyśmienite przetwory
DZISIAJ GRZEJE:  Ogórki w zalewie gyros

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Ogórki kiszone po koreańsku w 3 dni. Łatwy przepis na pyszną przekąskę
DZISIAJ GRZEJE:  Ciasto widelcem mieszane - super przepis na ciasto z owocami