Najlepsza kapusta z grochem na wigilijną kolację. Ponadczasowy przepis

0
13494

Kapusta z grochem jest jednym z tych dań, które w moim domu muszą pojawić się na stole podczas kolacji wigilijnej. Kiedyś przygotowywała je moja babcia, potem mama, a teraz ja również zawsze o nim pamiętam. Przepis jest przekazywany z pokolenia na pokolenie, więc danie zawsze wychodzi obłędne!

Uwielbiam świąteczne dania, dlatego zawsze przygotowuję listę potraw, które podam oraz wynajduję przepis do każdej z nich, tak aby były idealne. Okazuje się jednak, że kapusta z grochem to nie tylko wspaniałe danie, które smakuje całej rodzinie, ale niegdyś miała również wielkie znaczenie w wierzeniach ludowych. Bowiem spożywanie nasion grochu miało chronić ludzi przed chorobami, a w połączeniu z kapustą zapewniało urodzaj.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domowy barszcz czerwony na zakwasie. Niezawodny przepis, idealny na święta
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na sernik z brzoskwiniami i delikatną bezą - ulubione ciasto moich dzieci

Kapusta z grochem – składniki, które potrzebujesz:

Wiele osób modyfikuje ten domowy przepis według własnych upodobań, na przykład dodając grzyby – Ty również możesz odpowiednio zmienić go, tak aby smakował Twojej rodzinie. Dla mnie przepis babci jest idealny i kapusta z grochem zawsze jest tak samo pyszna.

  • 1 kilogram kapusty kiszonej (ważone po odciśnięciu)
  • 500 gram grochu łuskanego suchego (świetnie sprawdzą się połówki)
  • 3 średniej wielkości cebule
  • 10 łyżek oleju
  • Woda – do wymoczenia grochu oraz gotowania kapusty i grochu
  • 2 listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • Płaska łyżeczka kminku
  • Płaska łyżeczka cukru
  • Szczypta pieprzu
  • Sól do smaku

*Szklanka 250 ml

DZISIAJ GRZEJE:  Aromatyczny śledź w oleju. Genialny przepis na święta i na co dzień
\

DZISIAJ GRZEJE:  Domowy makaron. Ten przepis jest w naszej rodzinie od lat

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Kapusta z grochem – przepis krok po kroku:

Groch

Krok 1. W pierwszej kolejności umieść groch w misce i przepłucz kilkakrotnie wodą, tak aby pozbyć się „mętności” wody.

Krok 2. Po kilkukrotnym przepłukaniu ponownie zalej groch zimną wodą, a następnie odstaw na kilka godzin, aby odpowiednio napęczniał. Najlepszym rozwiązaniem będzie zalanie go na dzień przed przygotowywaniem dania, wtedy kapusta z grochem będzie jeszcze lepsza.

Krok 3. Gdy groch już napęcznieje odcedź go na sitku i przepłucz jeszcze raz zimną wodą.

DZISIAJ GRZEJE:  Karp na święta – sposób na fantastyczny smak i aromat. Musisz zrobić tylko jedną rzecz
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na schab gotowany 10 minut. To prawdziwy hit

Krok 4. Groch przełóż do średniej wielkości garnka i zalej go około trzema szklankami zimnej wody, następnie zagotuj go. Gdy pojawią się pierwsze bąbelki zmniejsz moc palnika i zbierz łyżką powstałą pianę.

Krok 5. Tak przygotowany groch gotujemy pod lekko uchyloną pokrywką przez około 50 minut, od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby można dolać odrobinę wody.

DZISIAJ GRZEJE:  Domowy pasztet pieczony w piekarniku. Pyszny przepis na co dzień i od święta
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na bajeczny sernik, który rozpływa się w ustach. Puszysty i lekki niczym chmurka

Kapusta

Krok 6. Podczas gdy groch się gotuje możemy przygotować kapustę kiszoną. Na początek dobrze odciśnij ją z soku (nie ma potrzeby przepłukiwania), a następnie drobno posiekaj ją nożem.

Krok 7. W garnku z dwoma szklankami wody, listkami laurowymi, zielem angielskim oraz kminkiem umieść posiekaną kapustę. Całość zamieszaj i zagotuj pod pokrywką, następnie zmniejsz moc palnika i gotuj kapustę przez około 30 minut pod przykryciem.

Krok 8. W czasie gdy kapusta z grochem się gotują przygotuj cebule. Obierz warzywa, a następnie drobno je posiekaj. Potem podsmaż ją na około dziesięciu łyżkach rozgrzanego oleju.

DZISIAJ GRZEJE:  Nietypowa sałatka Leśna Polana. Przepis, który zachwyci gości na przyjęciach
DZISIAJ GRZEJE:  Makowiec japoński - prosty i szybki przepis

Krok 9. Do garnka z ugotowanym grochem dodaj kapustę, a następnie podsmażoną cebulkę – całość wymieszaj. Potem wszystkie składniki gotuj przez przykrycia przez około 30 minut na małym palniku.

Krok 10. Na koniec pozostaje nam przyprawić kapustę do smaku – dodajmy cukier, pieprz czarny oraz sól do smaku. Pyszne danie na kolację wigilijną gotowe!

DZISIAJ GRZEJE:  Piernik z kremem budyniowym - przepis na świąteczne ciasto, które powala na kolana
DZISIAJ GRZEJE:  Kiełbasa ze słoika - idealna na kanapki. Zobacz przepis

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  A'la bounty - przepis na ciasto zainspirowane popularnym batonikiem Bounty
DZISIAJ GRZEJE:  Orzechowiec - przepis na ciasto, które zachwyca od pierwszego kęsa

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here