Botwinka to jedna z najbardziej znanych i najprostszych zup jakie istnieją. Ze względu na to, że jest ona podawana na zimno, świetnie sprawdzi się na obiad w czasie upalnych dni. Dodatkowo jej przygotowanie jest banalnie proste i szybkie, dzięki czemu zaoszczędzimy czas spędzany w kuchni.
Składniki na botwinkę:
- Pęczek botwinki
- ½ pęczku koperku
- 1 pęczek szczypiorku
- 200 ml wody
- 1 pęczek rzodkiewki
- 2/3 ogórki
- 400 g jogurtu naturalnego
- 500 g maślanki
- 400 g kefiru
- 2 łyżki soku z cytryny
- Cukier, sól i pieprz do smaku
Jak przygotować botwinkę krok po kroku:
Krok 1. Na początek poszatkuj botwinkę, a ogórki i rzodkiewki zetrzyj na tarce jarzynowej (średnie oczka). Następnie posiekaj szczypiorek i koperek.
Krok 2. Przygotuj garnek i wlej do niego 200 ml wody, potem dodaj botwinkę i po jednej łyżeczce soli i cukru. Całość zagotuj, a następnie przykryj pokrywką i gotuj około 3 minuty.
Krok 3. Gdy botwinka trochę się podgotuje przełóż ją do dużego naczynia by ostygła.
Krok 4. Starte ogórki posyp około ½ łyżeczki soli i odstaw na bok, aż do momentu aż puszczą wodę – następnie je odcedź.
Krok 5. Do wystudzonej botwinki kolejno dodaj kefir, maślankę i jogurt, a potem pozostałe składniki. Na koniec dopraw chłodnik litewski sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem.
Krok 6. Wstaw chłodnik do lodówki na około 20 minut, tak aby był odpowiednio schłodzony przed podaniem. Następnie podaj go z jajkiem na twardo.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>