Nalewka korzenna pomaga wzmocnić odporność organizmu, chroniąc przed infekcjami i przeziębieniami. Jej składniki mają właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Stosowanie nalewki wspiera również układ trawienny, zwiększając wydzielanie soku żołądkowego i przyspieszając metabolizm. Dodatkowo, owoce czarnego bzu dostarczają witaminę C i antyoksydanty, co dodatkowo wspomaga układ immunologiczny.
Ze względu na obecność alkoholu w przepisie pamiętaj, że stosujemy ją w małych ilościach, aby uchronić się od przeziębień i wzmocnić odporność.
Nalewkę korzenną należy stosować profilaktycznie. Codziennie wieczorem należy przyjmować łyżkę produktu wymieszaną z ciepłą wodą. Można nią wesprzeć organizm także, gdy pojawią się pierwsze objawy przeziębienia. W takim momencie przyjmujemy łyżkę czystej nalewki co 2 godziny przez 1 dzień.
Składniki na korzenną nalewkę – przepis
- 100 ml spirytusu,
- 300 ml wody,
- łyżka owoców czarnego bzu (lub 2 łyżki suszonych),
- 5 goździków,
- 1/2 świeżej gałki muszkatołowej,
- gwiazdka anyżu,
- kawałek laski cynamonowej,
- ok. centymetrowy kawałek korzenia imbiru,
- łyżeczka miodu.
Wykonanie nalewki krok po kroku – przepis
Krok 1. Do moździerza umieść goździki, anyż i suszone owoce bzu. Jeśli korzystasz ze świeżych, wrzuć je po umyciu od razu do butelki. Zawartość moździerza należy zmiażdżyć. Kolejno przesyp wszystko do naczynia, w którym przygotujesz nalewkę.
Krok 2. Do butelki na nalewkę włóż laskę cynamonową, starty korzeń imbiru i startą gałkę muszkatołową.
Krok 3. Wszystkie składniki zalej 100 ml spirytusu i 100 ml wody. Butelkę zamknij i wszystko dokładnie wymieszaj. Nalewkę odstaw na 2 tygodnie w ciepłe miejsce. Przez ten czas codziennie ją wstrząsaj.
Po tym czasie nalewkę przelej przez sitko lub gazę, aby pozbyć się resztek przypraw i owoców. Dokładnie je odciśnij, aby wydobyć wszystkie soki. Do maceratu dolej 200 ml porcję wody, miód i wymieszaj. Gotową korzenną nalewkę przechowuj w lodówce.
Zastosowanie nalewki korzennej
Nalewka korzenna, czyli napój alkoholowy przygotowywany z różnych przypraw, ma wiele zdrowotnych właściwości. Oto podsumowanie kluczowych informacji o jej działaniu:
- Ochrona przed patogenami: Nalewka korzenna może wspierać organizm w walce z patogenami, co przyczynia się do zmniejszenia liczby przeziębień i stanów zapalnych.
- Działanie przypraw: Przyprawy używane w nalewce, takie jak cynamon, imbir, czy goździki, mają właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwzapalne.
- Rola miodu: Dodanie miodu do nalewki dodatkowo wzmacnia jej działanie zdrowotne, pomagając w leczeniu infekcji i wspierając szybszy powrót do zdrowia.
- Zastosowanie: Regularne spożywanie nalewki korzennej może wspierać odporność, co jest szczególnie istotne w sezonie przeziębień i grypy.
Pamiętaj, aby przed zastosowaniem takich środków skonsultować się z lekarzem, zwłaszcza jeśli masz jakiekolwiek schorzenia lub przyjmujesz leki.