Nalewka z kwiatów czarnego bzu każdego postawi na nogi. Pomaga na wiele schorzeń

0
20307

Matka natura obdarzyła nas roślinami, które mają wiele drogocennych właściwości, jednak przez większość z nas nadal są niedocenione. Czarny bez to właśnie jedna z tych roślin, dzięki której przygotujemy specyfik, który świetnie poradzi sobie przy częstych przeziębieniach czy grypie. Oprócz tego nalewka z czarnego bzu wzmacnia układ krążenia oraz obniża cholesterol. Po naturalny lek powinni sięgnąć również Ci, którzy mają problemy ze zgagą, wzdęciami czy skurczami brzucha. Bez zbieramy od maja do lipca, więc nie zostało wiele czasu.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pyszną sałatkę cebulową - tego jeszcze nie jadłeś

Nalewka z kwiatów czarnego bzu – składniki:

  • 1 litr wódki lub 0,5 litra spirytusu
  • 2 limonki
  • 3 cytryny
  • 600 gram cukru
  • Około 50 baldachów kwiatów czarnego bzu
  • 600 mililitrów wody
  • Trochę wrzącej wody
  • Słoik o pojemności 3 litrów
  • Gazę do przykrycia słoika
DZISIAJ GRZEJE:  Nalewka z mięty - orzeźwiający powiew lata - przepis

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Przepis na nalewkę krok po kroku:

Krok 1. Do przygotowania nalewki najlepiej sprawdzą się świeże, mocno rozwinięte kwiaty, które posiadają dużą ilością żółtego pyłku. Tuż po zerwaniu rozłóż je na papierze, na słońcu na około 2 godziny, tak aby pozbyć się owadów.

Krok 2. Następnie kwiaty zalej niewielką ilością wrzącej wody i odłóż na kolejne 2 godziny.

DZISIAJ GRZEJE:  Niezawodny sposób na buraczki z papryką - przepis mojej teściowej Danuty

Krok 3.  Przygotuj osobne naczynie i wlej do niego 600 ml wody oraz dodaj 600 g cukru. Potem całość gotuj, aż otrzymasz gęsty syrop.

Krok 4. Do słoika wlej przygotowaną wcześniej wodę z kwiatami, a następnie dodaj pokrojone w plasterki cytryny.

Krok 5. Na koniec całość zalej syropem i przykryj gazą, tak aby przygotowywana przez nas nalewka z kwiatów czarnego bzu miała dostęp powietrza. Potem odstaw ją na około 5-7 dni w ciepłe miejsce.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domowy chleb z patelni - polecam ten świetny sposób

Krok 6. Następnie przecedź płyn i wymieszaj go z alkoholem oraz z sokiem z limonek. Tak przygotowaną nalewkę przelej do słoika lub butelki i odłóż w ciemne miejsce na 2 miesiące. Raz w tygodniu należy zamieszać pojemnikiem.

Krok 7. Ostatnim krokiem by otrzymać idealną nalewkę z kwiatów czarnego bzu jest przefiltrowanie jej przez grubą gazę i rozlanie do mniejszych buteleczek. By mikstura była dobra przez dłuższy czas warto przechowywać ją w chłodnym i zacienionym miejscu.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciapkapustę - pyszny i pożywny dodatek do mięs

Dawkowanie:

Ze względu na to, że nalewka jest określana przez ekspertów medycyny naturalnej mianem produktu leczniczego nie powinniśmy przekraczać maksymalnej dawki spożycia – 30 ml dziennie.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na genialne danie jednogarnkowe - strogonow drobiowy.
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na syrop z pokrzywy mojej babci. Jest niezastąpiony w przypadku tych chorób

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Marchewka po koreańsku - świetny dodatek do różnych dań - przepis
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na najlepszy dżem truskawkowy na świecie. Właśnie taki robię od lat

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here