Nalewka z mirabelek – sprawdzony przepis mojej mamy

0
8957

Kiedy dojrzewają mirabelki to znak, że lato niestety ma się ku końcowi. Warto więc wykorzystać dobrodziejstwa natury i przygotować z nich np. nalewkę, na którą dziś podamy Wam sprawdzony przepis mojej mamy.

Mirabelki to małe, żółte śliwki o specyficznym smaku. Można z nich przygotować zarówno dżemy jak i np. kompoty, czy nalewkę. Sposób wykonania nalewki jest bardzo prosty i z pewnością, każdy sobie z nim poradzi.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ocet malinowy - samo dobro dla naszego organizmu

Składniki na nalewkę z mirabelek

Samą nalewkę przygotujemy zaledwie w 30 minut, lecz aby nadawała się do spożycia potrzebuje trochę czasu. Musimy uzbroić się w cierpliwość i liczyć 3 tygodnie nastawu + czas leżakowania nalewki (około 3 miesięcy).
 

Składniki potrzebne do zrobienia nalewki to:

  • 2 kg żółtych mirabelek 
  • 750 g cukru
  • 500 ml wody 
  • 750 ml spirytusu 95%
  • 250 ml wódki czystej 40%
DZISIAJ GRZEJE:  Domowy sposób na oczyszczenie tętnic i wzmocnienie odporności - musisz znać ten przepis

Zapraszamy do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Wykonanie nalewki z mirabelek krok po kroku – przepis

Krok 1. Dojrzałe mirabelki należy umyć i odsączyć z wody. Każdą śliwkę nacinamy ostrym nożem dookoła, dzięki temu wydobędziemy smak z owoców, nie usuwamy pestek. Kolejno śliwki przekładamy do dużego słoja.

Krok 2. Z wody i cukru przygotowujemy syrop (podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się cukru). Kiedy syrop ostygnie dolewamy do niego spirytus i wódkę. Tak przygotowaną mieszanką zalewamy owoce w słoju. Zakręcamy naczynie i odstawiamy w słoneczne miejsce na 3 tygodnie.

DZISIAJ GRZEJE:  Nalewka z mięty - orzeźwiający powiew lata - przepis

Krok 3. Po upływie 3 tygodni nastaw w słoju powinien mieć już piękny, słoneczny kolor, a owoce powinny znajdować się na dnie naczynia. Zlewamy cały płyn dobrze osączając owoce. Rozlewamy nalewkę do butelek i odstawiamy w ciemne miejsce na przynajmniej 3 miesiące żeby dojrzała. Smacznego!

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here