Vegeta to słynny dodatek do dań, który w naszym kraju funkcjonuje już od lat 70. Jej tradycja jest więc bardzo długa. Za zadanie ma podkręcanie smaku i wyciąganie z potraw tego co najlepsze.
Wszyscy jednak doskonale wiemy, że skład vegety kupionej w sklepie nie należy do najzdrowszych. W związku z tym, zamiast kupować, zrób ją samemu w domu według tego przepisu.
Składniki na domową vegetę – przepis
Domową vegetę zrobisz z tych oto składników:
- 1 kg pietruszki
- 1 kg marchewki
- 0,5 kg cebuli
- 400 g selera
- 2 czerwone papryki
- 1 zielona papryka
- 1 duży lub 2 małe pory
- garść suszonego selera
- garść suszonej pietruszki
- dwie garście suszonego lubczyku
Domowa vegeta krok po kroku – przepis
Krok 1. Warzywa dobrze umyj i poczekaj, aż wyschną.
Krok 2. Kiedy już będą suche, zetrzyj je na tarce na bardzo drobno.
Krok 3. Ułóż starte warzywa na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nie kładź ich grubo, warstwa musi być cienka.
Krok 4. Taką blaszkę musisz włożyć do półotwartego piekarnika, który nagrzany jest do temperatury około 50-70 stopni.
Krok 5. Tak piecz wszystkie warzywa, aż będą bardzo suche.
Krok 6. Do warzyw dodajemy podane ilości suszonego selera, pietruszki i lubczyka, a następnie wszystko mielimy w maszynce do mięsa lub robocie kuchennym.
Krok 7. Tak powstałą vegetę zamykamy w pojemniku i gotowe!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>