Każdy z nas doskonale wie jak wiele pożytecznych właściwości skrywają w sobie rośliny. Codziennie wykorzystujemy dary matki natury i wspomagamy nasze organizmy dawką witamin i minerałów ze znanych i lubianych roślin. Jednak warto również wypróbować napar z nieco mniej popularnych składników, a konkretniej z liści malin. Same owoce z pewnością spożywamy dość często, ale okazuje się, że liście również mają niesamowite właściwości.
Liście malin w większości przypadków są wyrzucane, bowiem skupiamy się tylko na owocach tej rośliny. Jednak jest to duży błąd, bowiem napar z liści ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, wzmacnia odporność, a także dba o prawidłową pracę serca. Warto również spożywać go przy problemach żołądkowych, bowiem działa rozkurczowo i łagodzi ból. Ponadto napar z liści malin poprawia przemianę materii i opóźnia procesy starzenia się organizmu.
Liście malin czy gotowy susz?
Liście malin można zakupić gotowe w formie suszu, jednak prawda jest taka, że najlepsze są te zerwane z własnego ogrodu. Jeżeli jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami malin, to naprawdę warto z tego skorzystać. Liście zbierać późną wiosną lub na początku lata, bowiem młode listki mają najwięcej dobroczynnych składników.
Zanim przystąpimy do rwania, warto zwrócić uwagę na to by liście pochodziły ze zdrowego, dojrzałego krzewu malin. Najlepiej, aby był położony z dala od ruchliwych ulic, przy których jest ogromna ilość zanieczyszczeń. Dzięki temu nasz napar z liści malin będzie
Jak przygotować napar z liści malin krok po kroku:
Krok 1. Napar można przygotować z gotowego, zakupionego suszu. Jeśli chcemy użyć do tego własnoręcznie zerwanych liści, powinniśmy w pierwszej kolejności dobrze je wysuszyć. Świeże liście malin suszymy w temperaturze pokojowej, ale nie na pełnym słońcu przez około 2 tygodnie.
Krok 2. Po tym czasie ususzone liście kruszymy i zamykamy w szczelnych pojemniczkach. W takiej postaci są już gotowe do przygotowania naparu.
Krok 3. Przepis na napar jest banalnie prosty! Wsyp do kubka 1 łyżeczkę suszonych liści malin, a następnie zalej je wrzątkiem. Potem przykryj kubek i odstaw go na 3 minuty.
Krok 4. Odcedzony napar z liści malin jest gotowy do picia, jednak jeśli nie odpowiada Ci jego naturalny smak, możesz wymieszać susz z własną, ulubioną herbatą. W zależności od preferencji można również napar odrobinę dosłodzić.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>