Niezawodny przepis na babkę wielkanocną – zawsze wychodzi idealna

0
39685

Święta zbliżają się wielkimi krokami, więc warto zaopatrzyć się w sprawdzone przepisy, które zawsze dadzą nam pyszne wypieki. Czas przed wielkanocny dla wielu z nas jest czasem szukania przepisów, także polecam wam przepyszną babkę wielkanocną. Zawsze wychodzi idealna i co roku gości na moim wielkanocnym stole. Babka wielkanocna jest tradycją, o której nie można zapomnieć w czasie świąt.

Moim ulubionym wypiekiem, który zawsze króluje u mnie w domu na święta, jest babka wielkanocna. Przepis jest bardzo prosty i sprawdzony. Piekę babkę już od wielu wielu lat. Koniecznie wypróbuj ten przepis i ciesz się przepysznym ciastem w święta wielkanocne!

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na śmietanowiec - puszysty i lekki niczym chmurka. Ciasto z 4 składników
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na malinową chmurkę - to ciasto kochają wszyscy. Sprawdź w jaki prosty sposób się ją robi

Składniki na babkę wielkanocną – przepis:

Do przygotowania babki wielkanocnej użyłam formy o średnicy 23 cm z kominem.

  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g skrobi ziemniaczanej
  • 4 średnie jajka
  • 150 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • 1 duża cytryna
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
DZISIAJ GRZEJE:  Mini serowe pączki bez drożdży - szybki i niezawodny przepis
DZISIAJ GRZEJE:  Sernik Lwowski z keksówki - pyszny i niezastąpiony. Zobacz przepis

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Wykonanie babki wielkanocnej krok po kroku – przepis:

Krok 1. 200 g mąki pszennej tortowej przesiewamy do dość dużej miski, a następnie do tej samej miski przesiewamy przygotowane przez nas 100 g mąki ziemniaczanej.

Krok 2. Do mąki pszennej oraz mąki ziemniaczanej dodajemy proszek do pieczenia, a następnie wszystkie suche składniki dokładni ze sobą mieszamy.

Krok 3. Wyjęte wcześniej z lodówki i odpowiednio miękkie masło kroimy w drobną kostkę. Umieszczamy je w dość dużej misce i za pomocą miksera ucieramy je na najwyższych obrotach.

Krok 4. Gdy masło zrobi się puszyste, możemy zacząć dodawać cukier puder. Ważne jest to, aby cukier puder dodawać stopniowo po łyżce.

Krok 5. Następnie wbijamy jajka, również stopniowo. Po dokładnym zmiksowaniu jajek dodajemy suchych składników. Ciasto mieszamy za pomocą szpatułki.

DZISIAJ GRZEJE:  Małe babeczki wielkanocne do koszyczka. Szybki przepis idealny na święconkę
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na jajka faszerowane - zachwycą wszystkich w Wielkanoc

Krok 6. Cytrynę dokładnie myjemy i wyparzamy wrzątkiem. Całą cytrynę trzemy na tarce o drobnych oczkach i wyciskamy sok. Startą cytrynę dodajemy do ciasta wraz z sokiem i dokładnie mieszamy.

Krok 7. Formę smarujemy lekko masłem i oprószamy mąką. Ciasto przelewamy do formy. Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175*C na środkowej półce (grzanie góra dół) przez ok. 40 min. Babkę po upieczeniu można oblać lukrem.

Smacznego!
DZISIAJ GRZEJE:  Góra lodowa - przepis na pyszne ciasto bez pieczenia
DZISIAJ GRZEJE:  Domowy sernik z wiaderka - szybki i niezawodny przepis. Zrobisz go w 15 minut

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Oponki, szybki i niezawodny przepis - sprawdź koniecznie
DZISIAJ GRZEJE:  Andrut - przepis na genialną, niezawodną masę, która posmakuje każdemu

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here