Niezawodny przepis na idealną kruszonkę. Pokochasz ten delikatny, maślany smak

0
26406

Kruszonka wspaniale wzbogaca smak ciast ucieranych, kruchych, szarlotek czy wypieków drożdżowych. Wystarczy posypać wierzch ciasta, aby uzyskać zupełnie nową kompozycję smaków. Nasz przepis sprawi, że stanie się tak chrupiące i smakowite, że ciężko się będzie od niego oderwać. Oprócz tego można ją dodać również do owoców czy lodów, dzięki czemu uzyskamy przepyszny deser.

Domowy przepis na kruszonkę jest prosty i szybki, wystarczy kilka chwil, aby stworzyć wyśmienity dodatek do naszego ciasta. Ciasto kruszonkowe powinno być wilgotne na tyle, aby udało się je bez problemu uformować w większą bryłkę, a zarazem z łatwością powinno się rozsypywać. Dzięki takiej konsystencji możemy być pewni, że kruszonka wyjdzie perfekcyjna.

DZISIAJ GRZEJE:  Mazurek Wielkanocny - nie może go zabraknąć na Wielkanocnym stole
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto kora dębu. Oryginalne ciasto, które powala na kolana

Składniki na idealną kruszonkę:

Wbrew pozorom przepisów na kruszonkę jest naprawdę wiele. Niektórzy decydują się na przygotowanie jej z margaryny, inni z masła. Czasami jest stosowana mąka pszenna, innym razem krupczatka. O ile mąka nie ma aż tak dużego znaczenia, tak jeśli chodzi o tłuszcz to polecam korzystać z masła, ponieważ to właśnie ono nada kruszonce pyszny, maślany smak.

  • 2 pełne łyżki miękkiego masła
  • 3 pełne łyżki cukru pudru
  • 4 pełne łyżki mąki pszennej
DZISIAJ GRZEJE:  Bajaderki - ten przepis powinien znać każdy, przyda się zwłaszcza w okresie świątecznym
DZISIAJ GRZEJE:  Prosty przepis na babkę piaskową. Koniecznie wypróbuj przepis na Wielkanoc

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Przepis na kruszonkę krok po kroku:

Krok 1. Masło wyjmij wcześniej z lodówki, tak aby do realizacji przepisu było już miękkie. Gdy pominiemy ten krok, ciężko będzie rozetrzeć masło z pozostałymi składnikami.

Krok 2. Przygotuj miskę, następnie umieść w niej miękkie masło.

Krok 3. Dodaj do masła 3 łyżki cukru pudru, a potem całość wymieszaj łyżką, aż do połączenia się składników.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pyszne ciasto Przekładaniec - ciasto bez pieczenia. Jest smakowite
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto bananowe bez pieczenia. Zachwyca od pierwszego kęsa

Krok 4. Do tak powstałej masy dodaj mąkę, a następnie wszystkie składniki zacznij rozcierać palcami. Czynność wykonuj, aż do momentu kiedy uzyskasz kruchą, aczkolwiek wilgotną masę.

Krok 5. Na koniec włóż przygotowaną kruszonkę do lodówki i schładzaj ją przez około 30 minut. Następnie wysyp ją na swoje ciasto lub owoce, możesz również po prostu wyłożyć ją na blachę z papierem do pieczenia. Kruszonkę pieczemy przez około 20 minut, do zarumienienia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na śmietanowiec - puszysty i lekki niczym chmurka. Ciasto z 4 składników
DZISIAJ GRZEJE:  Dwukolorowa babka wielkanocna, hitem tych świąt. Zobacz prosty i szybki przepis

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto Migdałowiec - to ciasto robi furorę. Jest rewelacyjne
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na sernik z wiśniami - w sam raz do porannej kawki. Jest obłędny

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here