Ogórki Maggi – zawsze wychodzą twarde i chrupiące

0
7881

Właśnie trwa sezon na domowe przetwory, które będziemy wykorzystywać w zimę. Moją dzisiejszą propozycją są przepyszne Ogórki Maggi. Są obłędne, gdyż ich smak jest niesamowity. Po wielu miesiącach w słoiku, ogórki zachowują swoją pierwotną twardość. Koniecznie wypróbuj ten przepis i ciesz się przepysznymi przetworami w swojej spiżarni!

Uwielbiam lato pod względem tego, że mogę w pełni cieszyć się z przepysznych ogórków z mojego ogrodu, ale nie tylko. Moja spiżarnia jest już prawie pełna, gdyż mój ogród obfitował wieloma owocami jak i warzywami. Serdecznie polecam Ci ten przepis!

DZISIAJ GRZEJE:  Czosndog to prawdziwy hit ostatnich czasów. Zobacz przepis
DZISIAJ GRZEJE:  Domowy przepis na ciasto Pychotka. Obłędny smak, który pokochasz od pierwszego kęsa

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Składniki na Ogórki Maggi – przepis:

  • 3 kg ogórków
  • 250 ml octu
  • 1250 ml wody
  • 1 łyżka soli
  • 1/2 szklanka cukru
  • 1 główka czosnku
  • kilka gałązek kopru
  • kilka gałązek lubczyku
  • gorczyca
  • liście laurowe
DZISIAJ GRZEJE:  Co zrobić by placki ziemniaczane nie ciemniały? Przepis na idealne placki
DZISIAJ GRZEJE:  Domowa pasta bulionowa. Łatwy przepis, który zastąpi sklepowe kostki rosołowe

Przygotowanie Ogórków Maggi krok po kroku – przepis:

Krok 1. Zaczniemy od dokładnego umycia ogórków. (Jeżeli lubisz, możesz odciąć końcówki, ale nie jest to krok konieczny).

Krok 2. Do każdego ze słoików wkładamy po 2 ząbki czosnku, gałązce kopru, gałązce lubczyku i jeden liść laurowy.

Krok 3. Do każdego ze słoików wsypujemy kilka ziarenek gorczycy.

DZISIAJ GRZEJE:  Genialny przepis na ogórki w musztardzie - pyszne i chrupiące
DZISIAJ GRZEJE:  Cukinia po meksykańsku na zimę. Mój najlepszy przepis na zalewę

Krok 4. Do słoików wkładamy ciasno ogórki, aż pod pokrywkę.

Krok 5. Do dość dużego garnka wlewamy wodę, ocet i dodajemy sól oraz cukier.

Krok 6. Całość doprowadzamy do wrzenia, a następnie w momencie kiedy zalewa się zagotuje, wlewamy ją do słoików.

Krok 7. Słoiki zakręcamy, a następnie pasteryzujemy ok. 5 min od momentu wrzenia.

Smacznego!
DZISIAJ GRZEJE:  Domowy zakwas buraczany - sprawdzony przepis
DZISIAJ GRZEJE:  Domowy przepis na sos pomidorowy spaghetti na zimę. Szybki obiad dla całej rodziny

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Domowe lody truskawkowe - szybki i niezawodny przepis
DZISIAJ GRZEJE:  Błyskawiczne, pyszne domowe rogaliki z nadzieniem - przepis

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here