Ogórki w keczupie to rewelacyjna propozycja na przetwory na zimę. Są nieziemsko przepyszne i szczerze mówiąc szybko znikają z mojej spiżarni, gdyż uwielbia je każdy członek mojej rodziny. Gdy tylko pojawią się na stole.. znikają w mgnieniu oka. Koniecznie wypróbuj ten sprawdzony przepis na ogórki w keczupie!
Ogórki w keczupie robię co roku i za każdym razem żałuję, że wykonuję ich za mało. W tym roku zdecydowanie zrobię ich więcej. Zawsze wychodzą idealne, więc za każdym razem jestem pewna, że przepis mnie nie zawiedzie. Serdecznie polecam Ci ten przepis na ogórki w keczupie!
Składniki na ogórki w keczupie – przepis:
- 2 kg ogórków gruntowych
Składniki na zalewę:
- 300 g pikantnego keczupu
- 1 litr wody
- pół szklanki octu 10 %
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki soli
Dodatkowo:
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Wykonanie ogórków w keczupie krok po kroku – przepis:
Krok 1. Zaczynamy od dokładnego umycia ogórków gruntowych, a następnie okrajamy końcówki i zalewam je zimną wodą, aby lekko napęczniały.
Krok 2. Po upłynięciu wyznaczonego czasu, ogórki przekrajamy na ćwiartki lub na 8 części ( jeżeli ogórki są większe).
Krok 3. Przygotowujemy słoiczki, sparzamy je wrzątkiem. Następnie do każdego słoiczka wsypujemy łyżeczkę gorczycy, po 3 ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy oraz po dwa ząbki czosnku (przecięty wzdłuż na połówki).
Krok 4. Następnie ogórki układamy ciasno w słoikach.
Krok 5. Zaczniemy przygotowywać zalewę. Do garnka wlewamy ocet, wodę i keczup. Dodajemy cukier i sól, a potem zagotowujemy całość dokładnie mieszając.
Krok 6. Przygotowaną zalewę wlewamy do słoików z ogórkami, a następnie zakręcamy i pasteryzujemy.
Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>