Ogórki w keczupie

0
3492

Ogórki w keczupie to rewelacyjna propozycja na przetwory na zimę. Są nieziemsko przepyszne i szczerze mówiąc szybko znikają z mojej spiżarni, gdyż uwielbia je każdy członek mojej rodziny. Gdy tylko pojawią się na stole.. znikają w mgnieniu oka. Koniecznie wypróbuj ten sprawdzony przepis na ogórki w keczupie!

Ogórki w keczupie robię co roku i za każdym razem żałuję, że wykonuję ich za mało. W tym roku zdecydowanie zrobię ich więcej. Zawsze wychodzą idealne, więc za każdym razem jestem pewna, że przepis mnie nie zawiedzie. Serdecznie polecam Ci ten przepis na ogórki w keczupie!

DZISIAJ GRZEJE:  Ekspresowa babka cytrynowa z świeżych cytryn – przepis, który zawsze się udaje
DZISIAJ GRZEJE:  Domowe kruche ciasteczka z cukrem - do zrobienia w pięć minut. Zobacz przepis

Składniki na ogórki w keczupie – przepis:

  • 2 kg ogórków gruntowych

Składniki na zalewę:

  • 300 g pikantnego keczupu
  • 1 litr wody
  • pół szklanki octu 10 %
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki soli

Dodatkowo:

  • gorczyca
  • ziarenka ziela angielskiego
  • ziarenka pieprzu
  • liść laurowy
  • ząbki czosnku
DZISIAJ GRZEJE:  Ekler na herbatnikach - przepis na pyszne ciasto bez pieczenia
DZISIAJ GRZEJE:  Genialny przepis na kartoflankę! Takiej jeszcze nie jadłeś, rozgrzewa w chłodne dni

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Wykonanie ogórków w keczupie krok po kroku – przepis:

Krok 1. Zaczynamy od dokładnego umycia ogórków gruntowych, a następnie okrajamy końcówki i zalewam je zimną wodą, aby lekko napęczniały.

Krok 2. Po upłynięciu wyznaczonego czasu, ogórki przekrajamy na ćwiartki lub na 8 części ( jeżeli ogórki są większe).

Krok 3. Przygotowujemy słoiczki, sparzamy je wrzątkiem. Następnie do każdego słoiczka wsypujemy łyżeczkę gorczycy, po 3 ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy oraz po dwa ząbki czosnku (przecięty wzdłuż na połówki).

DZISIAJ GRZEJE:  Kotleciki wieprzowe zapiekane z warzywami - przepis na jednogarnkowe danie
DZISIAJ GRZEJE:  Domowa kiełbasa zachwyci każdego miłośnika mięsa. Łatwy przepis krok po kroku

Krok 4. Następnie ogórki układamy ciasno w słoikach.

Krok 5. Zaczniemy przygotowywać zalewę. Do garnka wlewamy ocet, wodę i keczup. Dodajemy cukier i sól, a potem zagotowujemy całość dokładnie mieszając.

Krok 6. Przygotowaną zalewę wlewamy do słoików z ogórkami, a następnie zakręcamy i pasteryzujemy.

Smacznego!
DZISIAJ GRZEJE:  Domowa kiełbasa zachwyci każdego miłośnika mięsa. Łatwy przepis krok po kroku
DZISIAJ GRZEJE:  Smaczna surówka z cukinii - mało kto zna ten hitowy przepis

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Jednogarnkowe danie, które podbije Wasze serca - inna wersja spaghetti. Sprawdź przepis
DZISIAJ GRZEJE:  Jedyny prawdziwy przepis na soczyste kotlety mielone. Tradycyjny obiad jak u mamy

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here