Przepyszna pasta jajeczna z chrzanem to moja dzisiejsza propozycja na przepyszną przekąskę na święta Wielkanocne, ale nie tylko. Pastę wykonuje również w zwykłe dni, ponieważ ze świeżym pieczywem jest olśniewająca. Koniecznie wypróbuj ten rewelacyjny przepis i ciesz się przepysznym wielkanocnym śniadaniem!
Chrzan jest bardzo zdrową rośliną, która czyni naszemu organizmowi same pozytywne skutki. Jego właściwości zdrowotne, wręcz zachęcają mnie do wykonywania tego przepisu. Między innymi pobudza wydzielanie kwasów żołądkowych, przez co ułatwia trawienie ciężkich i tłustych potraw. Koniecznie wypróbuj ten wielkanocny przepis!
Składniki na pastę jajeczną z chrzanem – przepis:
- 6 jajek
- 4-5 rzodkiewki
- 1 łyżka posiekanego koperku lub szczypiorku
- 1 łyżeczka chrzanu ze słoiczka lub pół łyżeczki świeżo tartego chrzanu
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka jogurtu greckiego
- sól
- pieprz czarny
Wykonanie pasty jajecznej krok po kroku – przepis:
Krok 1. Do średniej wielkości garnka wlewamy wodę i doprowadzamy ją do wrzenia. Wsadzamy do niej 6 jajek, a następnie gotujemy je na twardo.
Krok 2. Gdy jajka ugotują się na twardo, ostudzamy je pod zimną wodą (można też wcześniej je ugotować i pozostawić do wystygnięcia). Potem jajka obieramy ze skorupki i kroimy w drobną kosteczkę.
Krok 3. Rzodkiewki dokładnie opłukujemy z zanieczyszczeń, a następnie siekamy je na bardzo drobne kawałki.
Krok 4. Koperek lub szczypiorek siekamy drobno. Potem w małą kosteczkę kroimy jajka, rzodkiew. Całość ze sobą mieszamy.
Krok 5. Do oddzielnej miseczki dodajemy majonez, jogurt, tarty chrzan, a następnie sos doprawiamy solą i pieprzem według uznania.
Krok 6. Sos majonezowy wlewamy do składników pasty, a następnie całość dokładnie ze sobą mieszamy aż składniki się dobrze wymieszają z sosem.
Krok 7. Pasta jajeczna jest najlepsza ze świeżym pieczywem. Pastę można schłodzić lub od razu po przygotowaniu posmarować pieczywo.
Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>