Pasta z cukinii na zimę. Pyszna i zdrowa, do zrobienia w kilka minut

0
22335

Pasta z cukinii na kanapki to moje niedawne odkrycie. Jest to idealna propozycja na zimę kiedy nie mamy zbyt wielu warzyw na wyciągnięcie ręki. Pasta z cukinii jest wręcz idealna na kanapki. Uwielbiam ten przepis, bo za każdym razem wychodzi tak samo.. a wychodzi rewelacyjnie. Koniecznie wypróbuj ten przepis i ciesz się przepyszną pastą z cukinii!

Cukinia jest bardzo dobrym warzywem, które zawiera w sobie szereg witamin. Są to m.in. witaminy z grupy B oraz witaminy A, C i K. Bardzo lubię cukinię, więc przepisów na jej wykorzystanie mam kilka. Ten przepis sprawia, że nawet zimę mogę po nią sięgnąć. Serdecznie polecam Ci ten wyśmienity przepis!

DZISIAJ GRZEJE:  "Turecka rozkosz" - to przepis na ciasto, które zaskoczy Twoich gości
DZISIAJ GRZEJE:  Cukinia Kiszona w Słoiku: Fermentowana Rozkosz dla Twojego Podniebienia

Składniki na Pastę z Cukinii – przepis:

  • 1 kg cukinii oczyszczonej bez pestek
  • 300 g marchewki
  • 250 g cebuli
  • 1 główka czosnku
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • olej do smażenia
  • przyprawy: sól, 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
DZISIAJ GRZEJE:  Cukinia jak ananas do słoików. Przepis na słodką przekąskę na zimę
DZISIAJ GRZEJE:  Mizeria na zimę w słoikach. Ekspresowy przepis na pyszny dodatek do obiadu

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Przygotowanie Pasty z cukinii krok po kroku – przepis:

Krok 1. Zaczniemy od dokładnego umycia cukinii. Pozbywamy się z niej pestek i obieramy ją ze skórki.

Krok 2. Cukinie kroimy w kwadratowe kostki 1 cm.

Krok 3. Marchew obieramy ze skórki, a następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Krok 4. Cebulę obieramy, a następnie kroimy w piórka, a potem czosnek kroimy w cienkie plasterki.

Krok 5. Na patelnię wlewamy olej i go rozgrzewamy. Na średniej mocy palnika smażymy cebulę, a gdy zmięknie dodajemy czosnek oraz marchewkę. Zmniejszamy moc palnika i przykrywamy patelnię. Całość tusimy.

Krok 6. Gdy marchew będzie miękka, patelnię zdejmujemy z ognia, a warzywa przekładamy do drugiego naczynia.

Krok 7. Na patelnię wlewamy jeszcze trochę oleju, a następnie wrzucamy cukinię, posypujemy solą. Patelnię przykrywamy i tusimy do momentu, aż cukinia ni będzie surowa.

Krok 8. Gdy cukinia będzie miękka, dodajemy do niej wcześniej smażone warzywa. Potem doprawiamy je przyprawami.

Krok 9. Całość dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i ocet jabłkowy. Całość mieszamy i gotujemy do momentu odparowania wody, a mieszanka będzie gęsta.

Krok 10. Całość blendujemy na gładką masę. Gotową masę przekładamy do słoiczków i zakręcamy. Na koniec pasteryzujemy.

Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na krokiety z cukinią, pieczarkami i mozzarellą. Pyszny obiad dla całej rodziny
DZISIAJ GRZEJE:  Języki teściowej – genialny przepis na koreczki z ogórków lub cukinii do słoików

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Sałatka z ogórków i cukinii - zrób zapas na zimę. Szybki i niezawodny sposób
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na cukinię marynowaną po francusku czyli urok i smak francuskiej kuchni w słoiczku

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here