Domowe przepisy na różne dolegliwości niemal w każdej rodzinie przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Nie należy lekceważyć chorób i ich objawów, lecz nie zawsze należy także od razu biec do apteki, by kupić coś na odporność.
Często w swoich lodówkach czy spiżarniach mamy składniki, które po połączeniu tworzą prawdziwą bombę zdrowotną. Skorzystaj z tego przepisu i zrób coś w rodzaju domowej aspiryny, dzięki której wirusy i infekcje będą trzymać się od ciebie z daleka.
Składniki na domową aspirynę – przepis
Wykonanie tej zdrowotnej mikstury jest bardzo proste. Na początku przygotuj sobie następujące składniki:
- 350 gramów miodu
- 80-100 ml przegotowanej wody
- kawałek imbiru (około 3 cm)
- łyżeczka kurkumy
- Sok z 4 cytryn
- 7 ząbków czosnku
Domowa aspiryna krok po kroku – przepis
Krok 1. Na małej tarce zetrzyj siedem ząbków czosnku. Możesz również posiekać go ręcznie, ale musisz zrobić to bardzo dokładnie.
Krok 2. Zetrzyj też około trzycentymetrowy kawałek imbiru.
Krok 3. Czosnek i imbir przełóż do wcześniej dobrze wyparzonego słoika.
Krok 4. Teraz wyciśnij sok z czterech cytryn i także dodaj do słoika, zalewając czosnek i imbir. Uważaj na pestki.
Krok 5. Do słoika wsyp również porządną łyżeczkę kurkumy i dobrze zamieszaj całość.
Krok 6. Wypełnij słoik najpierw wyznaczoną ilością miodu, a potem przegotowaną wodą. Wszystko wymieszaj ze sobą.
Krok 7. Po dwóch dniach przelej powstałe domowe lekarstwo do buteleczki lub innego szklanego naczynia i wstaw do lodówki, gdzie może leżeć kilka tygodni.
Wskazówka: Nie traktuj tej zdrowotnej mikstury jako dodatek do herbaty. Pij łyżkę rano i wieczorem. Jeżeli chcesz podawać ją również małym dzieciom, dla pewności skonsultuj to przy najbliższej wizycie u swojego lekarza.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>