Prosta i zdrowa pasta z tuńczyka. Idealna na kanapki

0
2984

Tuńczyk to jedna z najzdrowszych ryb na świecie. Zawiera on wiele witamin i minerałów, które są niezbędne do dobrego funkcjonowania. Nic dziwnego więc, że ludzie tak chętnie korzystają z niego w kuchni.

Oto przepis na pyszną zdrową pastę z tuńczyka, która w połączeniu z dobrym pieczywem stworzy idealne śniadanie albo kolację.

DZISIAJ GRZEJE:  Fantastyczny makowiec na kruchym cieście
DZISIAJ GRZEJE:  Cytryny w słoiku, czyli zdrowy syrop do herbaty

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

DZISIAJ GRZEJE:  Prosty trik na nieprzyjemny zapach z lodówki. Wystarczą tylko te dwie rzeczy

Składnik na pastę tuńczyka – przepis

Do wykonania pasty potrzebujesz:

  • 2 puszki tuńczyka w oliwie z oliwek (polecam firmę Rio Mare)
  • 2 ogórki kiszone
  • 1/2 cebuli czerwonej
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • 2 łyżeczki majonezu
  • sól i pieprz do smaku
DZISIAJ GRZEJE:  Murzynek - sprawdzony przepis. Idealnie puszyste ciasto za każdym razem

Pasta z tuńczyka krok po kroku – przepis

Krok 1. Po odsączeniu tuńczyka z oliwy przełóż go do dużej miski.

Krok 2. Ogórka i cebulkę pokrój w drobną kostkę i wrzuć do tuńczyka.

Krok 3. Posiekaj koper i również wrzuć do miski z tuńczykiem. Dodaj też łyżeczkę musztardy i dwie łyżeczki majonezu.

Krok 4. Wszystko razem dobrze wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Pastę najlepiej podawaj na kanapkach z ciemnego pieczywa.

DZISIAJ GRZEJE:  Ten obiad cię zachwyci. Delikatne pulpeciki w aromatycznym sosie koperkowym
DZISIAJ GRZEJE:  Pyszny domowy paprykarz szczeciński. Przepis na zdrowy dodatek do kanapek

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Prosty sok ze śliwek i cytryn, który pomaga chronić przed chorobami
DZISIAJ GRZEJE:  Nalewka z mniszka lekarskiego postawi Cię na nogi. Wystarczy jedna łyżka dziennie