Tuńczyk to jedna z najzdrowszych ryb na świecie. Zawiera on wiele witamin i minerałów, które są niezbędne do dobrego funkcjonowania. Nic dziwnego więc, że ludzie tak chętnie korzystają z niego w kuchni.
Oto przepis na pyszną zdrową pastę z tuńczyka, która w połączeniu z dobrym pieczywem stworzy idealne śniadanie albo kolację.
Składnik na pastę tuńczyka – przepis
Do wykonania pasty potrzebujesz:
- 2 puszki tuńczyka w oliwie z oliwek (polecam firmę Rio Mare)
- 2 ogórki kiszone
- 1/2 cebuli czerwonej
- 1/2 pęczka koperku
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- 2 łyżeczki majonezu
- sól i pieprz do smaku
Pasta z tuńczyka krok po kroku – przepis
Krok 1. Po odsączeniu tuńczyka z oliwy przełóż go do dużej miski.
Krok 2. Ogórka i cebulkę pokrój w drobną kostkę i wrzuć do tuńczyka.
Krok 3. Posiekaj koper i również wrzuć do miski z tuńczykiem. Dodaj też łyżeczkę musztardy i dwie łyżeczki majonezu.
Krok 4. Wszystko razem dobrze wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Pastę najlepiej podawaj na kanapkach z ciemnego pieczywa.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>