Sałatka ziemniaczana to znakomity dodatek do dań mięsnych, na przykład tych serwowanych prosto z grilla. Sama w sobie jednak również może służyć jako idealna przekąska.
Jej siła tkwi w prostocie, bowiem przygotuje ją bez żadnego problemu niemalże każdy. Oto najlepszy przepis na to wywodzące się z Niemiec danie.
Składniki na sałatkę ziemniaczaną – przepis
Aby wykonać tę sałatkę potrzebujesz:
- 300 g ziemniaków
- 4 jajka
- 40 g cebuli
- 100 g ogórka
- 100 g rzodkiewki
- 40 g jogurtu
- 30 g majonezu
- 15 g musztardy
- Koper i szczypior
- Sól i pieprz
Sałatka ziemniaczana krok po kroku – przepis
Krok 1. Ziemniaki przekrój na pół i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie, a jajka na twardo.
Krok 2. Kiedy ziemniaki ostygną dodaj je do miski wraz z resztą pokrojonych warzyw, czyli ogórkiem, rzodkiewką i cebulą.
Krok 3. Dodaj również jogurt, majonez, musztardę oraz sól i pieprz. Z solą uważaj, bo ziemniaki były już gotowane w słonej wodzie.
Krok 4. Na koniec dodaj koperek i szczypiorek oraz pokrojone w ćwiartki jajka. Wszystko razem wymieszaj i włóż do lodówki na kilka godzin, aby smaki się przegryzły.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>