Prosta sałatka ziemniaczana. Świetna jako dodatek, ale też przekąska sama w sobie

0
834

Sałatka ziemniaczana to znakomity dodatek do dań mięsnych, na przykład tych serwowanych prosto z grilla. Sama w sobie jednak również może służyć jako idealna przekąska.

Jej siła tkwi w prostocie, bowiem przygotuje ją bez żadnego problemu niemalże każdy. Oto najlepszy przepis na to wywodzące się z Niemiec danie.

DZISIAJ GRZEJE:  Legendarny przepis siostry Anastazji na tradycyjne faworki
DZISIAJ GRZEJE:  Błyskawiczna sałatka makaronowa na każdą okazję

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

DZISIAJ GRZEJE:  Bolą cię stawy? Zrób koniecznie tę nalewkę z kasztanów

Składniki na sałatkę ziemniaczaną – przepis

Aby wykonać tę sałatkę potrzebujesz:

  • 300 g ziemniaków
  • 4 jajka
  • 40 g cebuli
  • 100 g ogórka
  • 100 g rzodkiewki
  • 40 g jogurtu
  • 30 g majonezu
  • 15 g musztardy
  • Koper i szczypior
  • Sól i pieprz
DZISIAJ GRZEJE:  Jak dbać o epipremnum złociste? Oto kilka prostych wskazówek

Sałatka ziemniaczana krok po kroku – przepis

Krok 1. Ziemniaki przekrój na pół i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie, a jajka na twardo.

Krok 2. Kiedy ziemniaki ostygną dodaj je do miski wraz z resztą pokrojonych warzyw, czyli ogórkiem, rzodkiewką i cebulą.

Krok 3. Dodaj również jogurt, majonez, musztardę oraz sól i pieprz. Z solą uważaj, bo ziemniaki były już gotowane w słonej wodzie.

Krok 4. Na koniec dodaj koperek i szczypiorek oraz pokrojone w ćwiartki jajka. Wszystko razem wymieszaj i włóż do lodówki na kilka godzin, aby smaki się przegryzły.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domowy syrop na kaszel. Wypróbuj go koniecznie, a pozbędziesz się przeziębienia znacznie szybciej
DZISIAJ GRZEJE:  Przekąska doskonała, czyli paluchy z ciasta francuskiego z boczkiem

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na japoński makowiec bez drożdży i zawijania
DZISIAJ GRZEJE:  Deserowa klasyka, czyli przepis na ciasto kopiec kreta