Przekąska doskonała, czyli paluchy z ciasta francuskiego z boczkiem

0
9963

Nie masz pomysłu na zrobienie pysznej i łatwej przekąski, która umili ci oglądanie ulubionego programu w telewizji lub serialu na Netflixie? Spieszymy z pomocą. Dzisiaj prosty przepis na paluchy francuskie z boczkiem.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na faszerowane parówki. Smaczna i niedroga kolacja dla całej rodziny
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na szybką sałatkę z makaronem - zobacz koniecznie i podziel się nim z innymi

Przygotowanie paluchów jest bardzo proste i stosunkowo tanie. Taka przekąskę można podać np. z keczupem lub jakimś dipem. 

Składniki na paluchy:

  • dwa opakowania ciasta francuskiego
  • 100 gramów startego sera żółtego
  • 100 gramów surowego boczku wędzonego w plastrach
  • jajko do posmarowania
  • Posiekana pietruszka 
  • opcjonalnie czarnuszka do posypania
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na wyśmienity sos tatarski - sprawdzony sposób

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Sposób przygotowania krok po kroku:

  1. Jedno ciasto francuskie rozwiń i dokładnie posmaruj rozbełtanym wcześniej jajkiem. Dokładnie rozsyp na nim ser i połóż plastry boczku. Posyp posiekaną pietruszką.
DZISIAJ GRZEJE:  Łatwy przepis na domowy kebab drobiowy. O wiele lepszy niż z niejednej restauracji

2. Rozwiń drugie ciasto i je również posmaruj jajkiem. Następnie stroną posmarowaną jajkiem dociśnij mocno na pierwszy płat z serem i boczkiem. Całość zacznij kroić na około półtoracentymetrowe kawałki i zawijaj je w spiralkę.

3. Na sam koniec posmaruj paluchy rozbełtanym jajkiem i jeśli chcesz posyp czarnuszką.

4. Paluchy piecz w temperaturze 220 stopni około 15-20 minut. Obserwuj aż się zarumienią.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na cytrynowy i agrestowy dżem z cukinii. Zaskocz swoich domowników nietypowym przepisem
DZISIAJ GRZEJE:  Domowa konfitura z gruszek. Przepis na pyszny dżem

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na PYSZNY SERNIK GOTOWANY NA BISZKOPCIE ORZECHOWYM. Super ciasto na każdą okazję
DZISIAJ GRZEJE:  Karpatka z groszkiem ptysiowym. Nietuzinkowy przepis na deser bez pieczenia

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here