Moja dzisiejsza propozycja na przetwory, czyli buraczki w słoiki na zimę, jest wręcz idealna dla każdego. Buraczki w smaku są rewelacyjne. Wykonuję je co roku, gdyż ich niesamowity smak sprawia, że zachwyca się nimi dosłownie każdy. Jest to przepis mojej babci, który jest sprawdzony przez całą moją rodzinę. Serdecznie polecam Ci ten przepis na przepyszne buraczki w słoiku na zimę!
Buraczki mają w sobie ogromną bombę witaminową m.in. witaminy z grupy B, C, A, E, K. Ponadto buraki zawierają w sobie również kwas foliowy, błonnik pokarmowy. Sprawdzą się idealnie na diecie, gdyż są niskokaloryczne, przez co mogą pomóc w utracie wagi. Koniecznie wypróbuj przepis na buraczki w słoikach na zimę.
Składniki na buraczki w słoikach na zimę – przepis:
- 6 kg buraczków
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
Zalewa:
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka octu
- 4 szklanki wody
- 4 ziarenka pieprzu
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
Wykonanie buraczków w słoikach na zimę krok po kroku – przepis:
Krok 1. Zaczniemy od dokładnego umycia buraczków bieżącą zimną wodą.
Krok 2. Umyte buraczki przekładamy do dużego garnka i zalewamy je wodą ( tak aby całe były w wodzie).
Krok 3. Buraczki gotujemy przez ok. 45-50 min. Dla pewności, sprawdzamy czy są wystarczająco miękkie. Po ugotowaniu odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Krok 4. Po wystarczającym ostygnięciu ugotowanych buraczków, obieramy je ze skórki.
Krok 5. Cebulę ścieramy na tarce o grubych oczkach, a następnie to samo z czosnkiem, ale na mniejszych oczkach.
Krok 6. Buraczki również ścieramy na tarce o grubych oczkach. Całość mieszamy dokładnie ze sobą.
Krok 7. Do garnka dodajemy wszystkie składniki potrzebne do przygotowania zalewy. Całość gotujemy do momentu wrzenia.
Krok 8. Buraczki zalewamy zalewą i dokładnie mieszamy. Buraczki przekładamy do słoików, a następnie pasteryzujemy ok. 15 od momentu wrzenia.
Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>