Przepis na buraczki w słoikach na zimę. Rewelacyjny smak powala na kolana

0
79078

Moja dzisiejsza propozycja na przetwory, czyli buraczki w słoiki na zimę, jest wręcz idealna dla każdego. Buraczki w smaku są rewelacyjne. Wykonuję je co roku, gdyż ich niesamowity smak sprawia, że zachwyca się nimi dosłownie każdy. Jest to przepis mojej babci, który jest sprawdzony przez całą moją rodzinę. Serdecznie polecam Ci ten przepis na przepyszne buraczki w słoiku na zimę!

Buraczki mają w sobie ogromną bombę witaminową m.in. witaminy z grupy B, C, A, E, K. Ponadto buraki zawierają w sobie również kwas foliowy, błonnik pokarmowy. Sprawdzą się idealnie na diecie, gdyż są niskokaloryczne, przez co mogą pomóc w utracie wagi. Koniecznie wypróbuj przepis na buraczki w słoikach na zimę.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na kolorowe pyszne ciasto. Galaretki w kremie śmietankowym, aż rozpływają się w ustach
DZISIAJ GRZEJE:  Sałatka makaronowa z żółtym serem i świeżymi warzywami. Idealna na grilla z przyjaciółmi

Składniki na buraczki w słoikach na zimę – przepis:

  • 6 kg buraczków
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku

Zalewa:

  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka octu
  • 4 szklanki wody
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na PYSZNY SERNIK GOTOWANY NA BISZKOPCIE ORZECHOWYM. Super ciasto na każdą okazję
DZISIAJ GRZEJE:  Orzechowiec - przepis na ciasto, które zachwyca od pierwszego kęsa

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Wykonanie buraczków w słoikach na zimę krok po kroku – przepis:

Krok 1. Zaczniemy od dokładnego umycia buraczków bieżącą zimną wodą.

Krok 2. Umyte buraczki przekładamy do dużego garnka i zalewamy je wodą ( tak aby całe były w wodzie).

Krok 3. Buraczki gotujemy przez ok. 45-50 min. Dla pewności, sprawdzamy czy są wystarczająco miękkie. Po ugotowaniu odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia.

Krok 4. Po wystarczającym ostygnięciu ugotowanych buraczków, obieramy je ze skórki.

Krok 5. Cebulę ścieramy na tarce o grubych oczkach, a następnie to samo z czosnkiem, ale na mniejszych oczkach.

DZISIAJ GRZEJE:  Domowe stripsy jak z KFC - prosty i szybki przepis

Krok 6. Buraczki również ścieramy na tarce o grubych oczkach. Całość mieszamy dokładnie ze sobą.

Krok 7. Do garnka dodajemy wszystkie składniki potrzebne do przygotowania zalewy. Całość gotujemy do momentu wrzenia.

Krok 8. Buraczki zalewamy zalewą i dokładnie mieszamy. Buraczki przekładamy do słoików, a następnie pasteryzujemy ok. 15 od momentu wrzenia.

Smacznego!
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na słynne krokodylki. Ten przepis na ogórki nigdy mi się nie znudzi
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na cukinię marynowaną po francusku czyli urok i smak francuskiej kuchni w słoiczku

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na otwarte jagodzianki z Twarogiem. Są wprost rewelacyjne
DZISIAJ GRZEJE:  Truskawkowy sernik na zimno. Ekspresowy przepis na wyśmienity deser

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here