Buraczki z chrzanem to z pewnością jeden z moich ulubionych i najczęściej podawanych dodatków do obiadu. Są nie tylko pyszne i lubi je cała rodzina, ale przede wszystkim mają wiele wartości odżywczych, które wspomagają nasz organizm. Dlatego właśnie zdecydowałam się zrobić ich większą ilość do słoików na zimę, dzięki czemu pyszne ćwikła zawsze będę mieć pod ręką. Tym bardziej, że nasz domowy przepis jest naprawdę ekspresowy i nie wymaga wiele wysiłku.
Składniki na buraczki z chrzanem:
Przepis na buraczki z chrzanem krok po kroku:
Krok 1. Na początek umyj dokładnie buraki, a następnie ugotuj je wraz ze skórką. Dopiero gdy będą miękkie ostudź je, obierz i zetrzyj na tarce o grubszych oczkach.
Krok 2. Potem obierz chrzan i również go zetrzyj, skrop go cytryną i połącz z przygotowanymi wcześniej burakami.
Krok 3. Dopraw ćwikła wedle uznania solą, pieprzem i cukrem. Gdy uzyskasz odpowiedni smak przełóż buraczki z chrzanem do czystych, a najlepiej wyparzonych słoików.
Krok 4. Zakręć dobrze słoiki, a następnie pasteryzuj je przez około 20 minut.
Buraki mają bardzo dużą zawartość witaminy B1, dzięki czemu świetnie wspomagają działanie układu mięśniowego, krwionośnego, a także poprawiają pamięć. Jeśli zdecydujemy się wprowadzić do swojej codziennej diety buraki, będą one wspaniałym wsparciem dla naszych kości, zębów, a także mózgu.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>