Zwykłe burgery Ci się przejadły? Nie masz pomysłu na szybki, a zarazem sycący obiad? Przychodzimy z pomocą! Burgery z siekanym drobiowym kotletem to coś czego jeszcze nie jadłeś, a koniecznie musisz spróbować.
Dzisiejsza propozycja podania koleta siekanego to burger, ale równie dobrze smakować będzie, gdy zaserwujesz go z ziemniakami i ulubioną surówką.
Przepis na burgery z siekanym kotletem krok po kroku
Składniki potrzebne do kotletów:
- pierś z kurczaka 600 g
- średnia czerwona cebula
- 3 jajka
- 120g startego żółtego sera
- garść pokrojonej natki pietruszki
- 1 łyżka majonezu
- 3 pieczarki
- 3 łyżki mąki
- pieprz, sól do smaku
Sposób przygotowania kotleta siekanego
Oczyszczoną pierś należy pokroić w mniejszą kostkę, dodać drobno pokrojoną cebulę, jajka, żółty ser, sól i pieprz do smaku. Kolejno dodajemy posiekaną natkę pietruszki, łyżkę majonezu, pieczarki starte na dużym oczku oraz mąkę. Całość dokładnie mieszamy i smażymy na oleju z obu stron. Po usmażeniu przekładamy na ręcznik papierowy, by odsączyć kotleta z tłuszczu.
Dodatki do burgera
Jako dodatek do naszego burgera będzie dziś sałatka ze świeżych warzyw. Pomidora, ogórka świeżego oraz cebulę należy drobno pokroić i wymieszać z majonezem doprawiając solą i pieprzem.
Bułkę do burgera kroimy na połowę, smarujemy odrobiną masła i wstawiamy na 5 min do piekarnika, aby się zrumieniła. Składamy nasze danie w całość i cieszymy się wyśmienitym smakiem burgera z siekanym kotletem. Smacznego!
Zapraszamy do zobaczenia innych naszych przepisów.