Przepis na ciastka rodem z PRL-u, czyli amoniaczki

0
4687

Amoniaczki to rodzaj ciastek, które są popularne w Polsce. Są to małe, chrupiące, słodkie przekąski. Nazwa „amoniaczki” bierze się stąd, że do ich produkcji używa się amoniaku. Amoniak działa jako środek spulchniający, który sprawia, że ciasteczka stają się luźne i chrupiące

Ciastka te swoją sławę zdobyły jeszcze za czasów PRL-u, więc ludzie, którzy je pamiętają, mogą odświeżyć sobie smak, kierując się tym przepisem.

DZISIAJ GRZEJE:  Znakomity sernik piernikowy. Na święta i nie tylko
DZISIAJ GRZEJE:  Pyszne ciasto z makiem to nie tylko makowiec. Przekonaj się sam i sprawdź ten przepis

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

DZISIAJ GRZEJE:  Bolą cię stawy? Zrób koniecznie tę nalewkę z kasztanów

Składniki na ciastka amoniaczki – przepis

Do wykonania tych ciastek potrzebujesz:

  • 250 g mąki pszennej
  • 3/4 kostki zimnego masła
  • 1/4 szklanki kwaśnej śmietany
  • płaska łyżeczka amoniaku
  • 3 żółtka
  • pełna łyżka cukru waniliowego
  • ok. 150 g cukru
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na prosty przysmak z dawnych lat, czyli chałwę sezamową

Ciastka amoniaczki krok po kroku – przepis

Krok 1. Do miski wlej śmietanę, dodaj żółtka oraz amoniak i wszystko wymieszaj.

Krok 2. Do innej miski dodaj mąkę, masło pokrojone w kostkę i oba cukry. Posiekaj masło, by wmieszać w mąkę, a następnie dodaj do wszystkiego śmietanę z żółtkami i amoniakiem. Ugniataj ciasto.

Krok 3. Kiedy uzyskasz jednolite ciasto, rozwałkuj je na stolnicy podsypanej trochę mąką. Wykrawaj dowolną foremką ciasteczka. Możesz posypać je cukrem przed pieczeniem.

Krok 4. Nagrzej piekarnik do 180 stopni z opcją grzania góra-dół i piecz ciasteczka na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.

Krok 5. Piecz ciastka około 15 minut, aż ładnie urosną i się zrumienią.

DZISIAJ GRZEJE:  Nalewka z aronii - banalny przepis. Sprawdź koniecznie
DZISIAJ GRZEJE:  Znudziły ci się schabowe? Zobacz ten przepis na pieczony schab z farszem

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Takie kluski z pewnością przywołają lata dzieciństwa. Przepis na ekspresowy obiad
DZISIAJ GRZEJE:  Prawdziwa witaminowa bomba, czyli kiszona dynia

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here