Amoniaczki to rodzaj ciastek, które są popularne w Polsce. Są to małe, chrupiące, słodkie przekąski. Nazwa „amoniaczki” bierze się stąd, że do ich produkcji używa się amoniaku. Amoniak działa jako środek spulchniający, który sprawia, że ciasteczka stają się luźne i chrupiące
Ciastka te swoją sławę zdobyły jeszcze za czasów PRL-u, więc ludzie, którzy je pamiętają, mogą odświeżyć sobie smak, kierując się tym przepisem.
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Składniki na ciastka amoniaczki – przepis
Do wykonania tych ciastek potrzebujesz:
- 250 g mąki pszennej
- 3/4 kostki zimnego masła
- 1/4 szklanki kwaśnej śmietany
- płaska łyżeczka amoniaku
- 3 żółtka
- pełna łyżka cukru waniliowego
- ok. 150 g cukru
Ciastka amoniaczki krok po kroku – przepis
Krok 1. Do miski wlej śmietanę, dodaj żółtka oraz amoniak i wszystko wymieszaj.
Krok 2. Do innej miski dodaj mąkę, masło pokrojone w kostkę i oba cukry. Posiekaj masło, by wmieszać w mąkę, a następnie dodaj do wszystkiego śmietanę z żółtkami i amoniakiem. Ugniataj ciasto.
Krok 3. Kiedy uzyskasz jednolite ciasto, rozwałkuj je na stolnicy podsypanej trochę mąką. Wykrawaj dowolną foremką ciasteczka. Możesz posypać je cukrem przed pieczeniem.
Krok 4. Nagrzej piekarnik do 180 stopni z opcją grzania góra-dół i piecz ciasteczka na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.
Krok 5. Piecz ciastka około 15 minut, aż ładnie urosną i się zrumienią.