Ciasto wiosenne, tak jak mówi jego nazwa, jest idealne na wiosnę, która już do nas zawitała. Odkąd pamiętam razem z mamą wykonywałam je, gdy tylko zaczęło się robić ciepło po zimie. Taka nasza mała tradycja, a wspomnienia zostaną ze mną na zawsze. Ciasto można wykonywać o każdej porze roku, gdyż jest nieziemskie! Polecam Ci ten przepis!
Składniki na ciasto wiosenne są uniwersalne, więc znajdziesz je w każdym sklepie. W wykonaniu nie jest trudne, więc mogę zagwarantować Ci, że sobie poradzisz. Koniecznie wypróbuj ten wyśmienity przepis i ciesz się pysznym ciastem wiosennym! Polecam serdecznie!
Składniki na ciasto wiosenne – przepis:
Do wykonania tego przepisu użyłam formy o wymiarach 25 x 35 cm i szklanki o pojemności 250 ml.
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- pół szklanki mąki tortowej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka skrobi ziemniaczanej
- 5 łyżek cukru
Składniki na krem:
- 900 ml dowolnego soku marchewkowego
- 3 budynie śmietankowe bez cukru
- 200 g masła
- 0,5 szklanki cukru pudru
Warstwa galaretkowa:
- 2 galaretki w ulubionym kolorze
- 3 szklanki wrzątku (do galaretek)
- 500 mi śmietanki 30% lub 36%
- 2,5 łyżki żelatyny
- 125 ml wrzątku (do żelatyny)
- 5 czubatych łyżek cukru pudru
Dodatkowo:
- 2 galaretki agrestowe lub kiwi
Wykonanie ciasta wiosennego krok po kroku – przepis:
Krok 1. Zaczniemy od przygotowania biszkoptu. Jajka rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy mikserem na wysokich obrotach, na sztywną pianę.
Krok 2. Stopniowo do piany dodajemy cukier, a następnie żółtka. Na sam koniec mąkę pszenną oraz ziemniaczaną przesiewamy i dodajemy do masy.
Krok 3. Biszkopt przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C (grzanie góra-dół) przez ok. 20 min.
Krok 4. Do garnka wlewamy sok marchewkowy, a następnie dodajemy budynie i dokładnie ze sobą mieszamy, a następnie nadal mieszając gotujemy do powstania gęstej masy. Potem budyń studzimy.
Krok 5. Masło w temperaturze pokojowej wrzucamy do miski wraz z cukrem pudrem i ucieramy do momentu powstania puszystej masy, a następnie dodajemy stopniowo budyń łyżka po łyżce (nadal ucierając).
Krok 6. Krem wykładamy na wystudzony biszkopt i całość wkładamy do lodówki, aby masa zgęstniała.
Krok 7. Galaretki rozpuszczamy oddzielnie w 1,5 szklanki wrzątku (na jedną galaretkę), mieszamy i studzimy. Po lekkim wystudzeniu pojemniki z galaretką wstawiamy do lodówki, a po stężeniu kroimy w kostkę.
Krok 8. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, mieszamy, a następnie chładzamy.
Krok 9. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną masę, a następnie dodajemy żelatyną. Całość dokładnie ze sobą mieszamy i dodajemy pokrojone w kostki galaretki. Ponownie mieszamy szpatułką.
Krok 10. Krem z galaretkami wylewamy do formy z budyniem i ponownie wkładamy do lodówki na godzinę.
Krok 11. Podczas gdy ciasto tężeje w lodówce, przygotowujemy galaretki agrestowe według instrukcji. Studzimy i lekko tężejące wylewamy do formy. Ciasto ponownie wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>