Przepis na kolorowe pyszne ciasto. Galaretki w kremie śmietankowym, aż rozpływają się w ustach

0
19668

Ciasto wiosenne, tak jak mówi jego nazwa, jest idealne na wiosnę, która już do nas zawitała. Odkąd pamiętam razem z mamą wykonywałam je, gdy tylko zaczęło się robić ciepło po zimie. Taka nasza mała tradycja, a wspomnienia zostaną ze mną na zawsze. Ciasto można wykonywać o każdej porze roku, gdyż jest nieziemskie! Polecam Ci ten przepis!

Składniki na ciasto wiosenne są uniwersalne, więc znajdziesz je w każdym sklepie. W wykonaniu nie jest trudne, więc mogę zagwarantować Ci, że sobie poradzisz. Koniecznie wypróbuj ten wyśmienity przepis i ciesz się pysznym ciastem wiosennym! Polecam serdecznie!

DZISIAJ GRZEJE:  Wielkanocna babka z galarety. Zrobi furorę wśród gości
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na jajka wielkanocne faszerowane pastą z makreli. Smakowite połączenie smaków

Składniki na ciasto wiosenne – przepis:

Do wykonania tego przepisu użyłam formy o wymiarach 25 x 35 cm i szklanki o pojemności 250 ml.

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • pół szklanki mąki tortowej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 5 łyżek cukru

Składniki na krem:

  • 900 ml dowolnego soku marchewkowego
  • 3 budynie śmietankowe bez cukru
  • 200 g masła
  • 0,5 szklanki cukru pudru
DZISIAJ GRZEJE:  Domowy sernik z wiaderka - szybki i niezawodny przepis. Zrobisz go w 15 minut

Warstwa galaretkowa:

  • 2 galaretki w ulubionym kolorze 
  • 3 szklanki wrzątku (do galaretek)
  • 500 mi śmietanki 30% lub 36%
  • 2,5 łyżki żelatyny
  • 125 ml wrzątku (do żelatyny)
  • 5 czubatych łyżek cukru pudru

Dodatkowo:

  • 2 galaretki agrestowe lub kiwi 
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na PYSZNY SERNIK GOTOWANY NA BISZKOPCIE ORZECHOWYM. Super ciasto na każdą okazję
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na roladki z szynki - z pastą jajeczną oraz z serkiem i papryką. Dwa rodzaje pysznego farszu

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Wykonanie ciasta wiosennego krok po kroku – przepis:

Krok 1. Zaczniemy od przygotowania biszkoptu. Jajka rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy mikserem na wysokich obrotach, na sztywną pianę.

Krok 2. Stopniowo do piany dodajemy cukier, a następnie żółtka. Na sam koniec mąkę pszenną oraz ziemniaczaną przesiewamy i dodajemy do masy.

Krok 3. Biszkopt przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C (grzanie góra-dół) przez ok. 20 min.

Krok 4. Do garnka wlewamy sok marchewkowy, a następnie dodajemy budynie i dokładnie ze sobą mieszamy, a następnie nadal mieszając gotujemy do powstania gęstej masy. Potem budyń studzimy.

Krok 5. Masło w temperaturze pokojowej wrzucamy do miski wraz z cukrem pudrem i ucieramy do momentu powstania puszystej masy, a następnie dodajemy stopniowo budyń łyżka po łyżce (nadal ucierając).

Krok 6. Krem wykładamy na wystudzony biszkopt i całość wkładamy do lodówki, aby masa zgęstniała.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na śledzia po sułtańsku - pyszna marynata, która jest HITEM. Idealna na święta
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto Marcinek - wygląda niesamowicie, a jeszcze lepiej smakuje

Krok 7. Galaretki rozpuszczamy oddzielnie w 1,5 szklanki wrzątku (na jedną galaretkę), mieszamy i studzimy. Po lekkim wystudzeniu pojemniki z galaretką wstawiamy do lodówki, a po stężeniu kroimy w kostkę.

Krok 8. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, mieszamy, a następnie chładzamy. 

Krok 9. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną masę, a następnie dodajemy żelatyną. Całość dokładnie ze sobą mieszamy i dodajemy pokrojone w kostki galaretki. Ponownie mieszamy szpatułką.

Krok 10. Krem z galaretkami wylewamy do formy z budyniem i ponownie wkładamy do lodówki na godzinę. 

Krok 11. Podczas gdy ciasto tężeje w lodówce, przygotowujemy galaretki agrestowe według instrukcji. Studzimy i lekko tężejące wylewamy do formy. Ciasto ponownie wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na jajka w wiosennej odsłonie. Idealne na Wielkanocny stół
DZISIAJ GRZEJE:  Góra lodowa - przepis na pyszne ciasto bez pieczenia

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Sałatka z wędzonym kurczakiem i ananasem - coś wspaniałego, zobacz przepis
DZISIAJ GRZEJE:  Galaretka drobiowa - najlepsza jaką jedliście. Przepis jest banalnie prosty

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here