Ciasto szachownica jest nietuzinkowym ciastem, które aż przyciąga wzrok. Każdy zachwyca się jego niespotykanym wyglądem. Nic dziwnego, gdyż zdecydowanie jest nietypowe. Zaskakującym faktem jest to, że nie jest trudne w przygotowaniu, wiec poradzi sobie z nim dosłownie każdy. Zachwyć swoich domowników lub gości i wypróbuj ten rewelacyjny przepis!
Uwielbiam wykonywać to ciasto, gdyż ilość pochwał, które za nie dostaję jest ogromna. Wypiek ten wzbudza ogromne zainteresowanie. Warto zaznaczyć, że nie tylko wygląda pięknie, ale co najważniejsze, smakuje niesamowicie. Koniecznie wypróbuj ten domowy przepis!
Składniki na ciasto szachownica – przepis:
Do wykonania tego przepisu użyłam dwóch keksówek o wymiarach 12 x 24 cm.
Składniki na ciasto jasne:
- 240 g mąki
- 4 jajka
- 165 g cukru
- 8 łyżek wody
- 8 łyżek oleju
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na ciemne ciasto:
- 240 g mąki (odejmujemy 3 łyżki)
- 4 jajka
- 165 g cukru
- 8 łyżek wody
- 8 łyżek oleju
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
Składniki na krem budyniowy:
- 700 ml mleka
- 3 żółtka
- 3 łyżki mąki
- 120 g cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 4 łyżki skrobi ziemniaczanej
- kilka kropel oleju migdałowego
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
- 2 łyżki cukru pudru
- Opcjonalnie 2 łyżki kakao (jeśli wolicie ciemną masę)
Składniki na polewę czekoladową:
- 200 g czekolady
- 150 ml śmietanki 30%
Wykonanie ciasta szachownica krok po kroku – przepis:
Krok 1. Zaczniemy od przygotowania jasnego ciasta. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski.
Krok 2. W drugiej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na pianę.
Krok 3. Do oddzielnej miski dodajemy oddzielone od białek żółtka, a następnie ucieramy je z 165 g cukru. Ucieramy do czasu powstania puszystej piany i do czasu całkowitego rozpuszczenia się cukru.
Krok 4. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy łyżkę po łyżce wody na przemiennie z olejem, cały czas miksując.
Krok 5. Dodajemy suche składniki wraz z pianą z białek i delikatnie mieszamy do czasu całkowitego połączenia się składników.
Krok 6. To samo wykonujemy z ciemnym ciastem. Odejmujemy jedynie 3 łyżki mąki i dodajemy 3 łyżki kakao.
Krok 7. Obie masy wylewamy oddzielnie do dwóch keksówek wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 175*C przez ok. 45 min. Następnie ciasto studzimy.
Krok 8. Teraz zajmiemy się wykonaniem kremu budyniowego. Z 700 ml mleka, cukru wanilinowego, cukru, mąki, mąki ziemniaczanej, żółtek robimy budyń. Dodajemy również kilka kropel oleju migdałowego. Jeśli wolicie ciemną masę dodajcie również 2 łyżki kakao. Następnie budyń studzimy.
Krok 9. Masło ucieramy wraz z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę, a następnie dodajemy łyżka po łyżce wystudzony budyń. Cały czas miksujemy.
Krok 10. Upieczone plaski kroimy wzdłuż na 3 równe części, a potem każdą z tych części na kolejne równe 3 części. Z każdego ciasta powinno nam powstać 9 kawałków.
Krok 11. Układamy warstwy ciemna-jasna-ciemna, jasna-ciemna-jasna. Wszystko sklejamy masą budyniową.
Krok 12. 200 g czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy 150 ml śmietanki. Studzimy i polewamy nasze ciasto. Dodatkowo można obsypać je prażonym kokosem. Ciasto chłodzimy w lodówce.
Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>