Przepis na ciasto szachownica – zaskocz swoich bliskich pysznym i nietuzinkowym ciastem

0
13705

Ciasto szachownica jest nietuzinkowym ciastem, które aż przyciąga wzrok. Każdy zachwyca się jego niespotykanym wyglądem. Nic dziwnego, gdyż zdecydowanie jest nietypowe. Zaskakującym faktem jest to, że nie jest trudne w przygotowaniu, wiec poradzi sobie z nim dosłownie każdy. Zachwyć swoich domowników lub gości i wypróbuj ten rewelacyjny przepis!

Uwielbiam wykonywać to ciasto, gdyż ilość pochwał, które za nie dostaję jest ogromna. Wypiek ten wzbudza ogromne zainteresowanie. Warto zaznaczyć, że nie tylko wygląda pięknie, ale co najważniejsze, smakuje niesamowicie. Koniecznie wypróbuj ten domowy przepis!

DZISIAJ GRZEJE:  Niezawodny przepis na babkę wielkanocną - zawsze wychodzi idealna
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na jajka faszerowane - zachwycą wszystkich w Wielkanoc

Składniki na ciasto szachownica – przepis:

Do wykonania tego przepisu użyłam dwóch keksówek o wymiarach 12 x 24 cm.

Składniki na ciasto jasne:

  • 240 g mąki
  • 4 jajka
  • 165 g cukru
  • 8 łyżek wody
  • 8 łyżek oleju
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na ciemne ciasto:

  • 240 g mąki (odejmujemy 3 łyżki)
  • 4 jajka
  • 165 g cukru
  • 8 łyżek wody
  • 8 łyżek oleju
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao 
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na śmietanowiec - puszysty i lekki niczym chmurka. Ciasto z 4 składników

Składniki na krem budyniowy:

  • 700 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki mąki
  • 120 g cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 4 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • kilka kropel oleju migdałowego
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Opcjonalnie 2 łyżki kakao (jeśli wolicie ciemną masę)

Składniki na polewę czekoladową:

  • 200 g czekolady
  • 150 ml śmietanki 30%
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na deser tiramisu bez pieczenia - zachwyć nim swoich domowników i rodzinę
DZISIAJ GRZEJE:  Szarlotka królewska. Przepis na proste ciasto z bezą, które rozpływa się w ustach

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Wykonanie ciasta szachownica krok po kroku – przepis:

Krok 1. Zaczniemy od przygotowania jasnego ciasta. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski.

Krok 2. W drugiej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na pianę.

Krok 3. Do oddzielnej miski dodajemy oddzielone od białek żółtka, a następnie ucieramy je z 165 g cukru. Ucieramy do czasu powstania puszystej piany i do czasu całkowitego rozpuszczenia się cukru.

Krok 4. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy łyżkę po łyżce wody na przemiennie z olejem, cały czas miksując.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na roladki z szynki z chrzanem. Zaskocz swoich bliskich w Wielkanocny poranek

Krok 5. Dodajemy suche składniki wraz z pianą z białek i delikatnie mieszamy do czasu całkowitego połączenia się składników.

Krok 6. To samo wykonujemy z ciemnym ciastem. Odejmujemy jedynie 3 łyżki mąki i dodajemy 3 łyżki kakao.

Krok 7. Obie masy wylewamy oddzielnie do dwóch keksówek wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 175*C przez ok. 45 min. Następnie ciasto studzimy.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na jajka faszerowane - zachwycą wszystkich w Wielkanoc

Krok 8. Teraz zajmiemy się wykonaniem kremu budyniowego. Z 700 ml mleka, cukru wanilinowego, cukru, mąki, mąki ziemniaczanej, żółtek robimy budyń. Dodajemy również kilka kropel oleju migdałowego. Jeśli wolicie ciemną masę dodajcie również 2 łyżki kakao. Następnie budyń studzimy.

Krok 9. Masło ucieramy wraz z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę, a następnie dodajemy łyżka po łyżce wystudzony budyń. Cały czas miksujemy.

Krok 10. Upieczone plaski kroimy wzdłuż na 3 równe części, a potem każdą z tych części na kolejne równe 3 części. Z każdego ciasta powinno nam powstać 9 kawałków.

Krok 11. Układamy warstwy ciemna-jasna-ciemna, jasna-ciemna-jasna. Wszystko sklejamy masą budyniową.

Krok 12. 200 g czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy 150 ml śmietanki. Studzimy i polewamy nasze ciasto. Dodatkowo można obsypać je prażonym kokosem. Ciasto chłodzimy w lodówce.

Smacznego!

 

DZISIAJ GRZEJE:  Kiełbasa ze słoika - idealna na kanapki. Zobacz przepis
DZISIAJ GRZEJE:  Nietypowa sałatka Leśna Polana. Przepis, który zachwyci gości na przyjęciach

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Prosty przepis na aromatyczny boczek rolowany. Idealny na obiad oraz na kanapki
DZISIAJ GRZEJE:  Niezawodny przepis na babkę wielkanocną - zawsze wychodzi idealna

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here