Przepis na ciasto z rabarbarem. Przepyszne połączenie smaków HIT

0
2961

Warto zrobić ciasto z rabarbarem z kilku powodów. Po pierwsze, rabarbar dodaje ciastu unikalnego smaku, który jest jednocześnie kwaśny i słodki, co sprawia, że jest to doskonałe połączenie dla podniebienia. Po drugie, rabarbar wnosi do ciasta świeżość i soczystość, co sprawia, że ciasto staje się bardziej wilgotne i aromatyczne. Polecam!

Rabarbar jest bogaty w witaminy i składniki odżywcze, takie jak witamina C i błonnik, co czyni ciasto z rabarbarem zdrowszą opcją w porównaniu do innych deserów. Ponadto, dodaje również piękny kolor i teksturę do ciasta, co sprawia, że jest ono atrakcyjne wizualnie i idealne na specjalne okazje. Koniecznie wypróbuj ten sprawdzony przepis!

DZISIAJ GRZEJE:  Jajko sadzone na leśnym mchu - pyszne i niekonwencjonalne ciasto, które powali wszystkich na kolana
DZISIAJ GRZEJE:  Ciasto Shrek - przepis na przepyszny deser, który uwielbia każdy

Składniki na ciasto z rabarbarem – przepis:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Do przygotowania tego przepisu użyłam blaszki o wymiarach 20×30 cm.

Składniki na kruszonkę:

  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 50 g masła

Składniki na ciasto:

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na wiosenny bigos z młodej kapusty. Znika z talerzy w oka mgnieniu
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na niezwykle puszysty japoński sernik

Wykonanie ciasta z rabarbarem krok po kroku – przepis:

Krok 1. Zaczniemy od wykonania kruszonki. Do niedużej miski dodajemy składniki na kruszonkę, a następnie całość ugniatamy do momentu powstania jednolitej masy. Kruszonkę odstawiamy do lodówki.

Krok 2. Masło roztapiamy, a następnie odstawiamy do przestudzenia.

Krok 3. Do dużej miski rozbijamy 3 duże jajka, a następnie roztrzepujemy je przez chwilę.

Krok 4. Do jajek dodajemy cukier, ekstrakt z wanilii oraz ostudzone wcześniej masło. Całość mieszamy.

Krok 5. Do masy dodajemy jogurt naturalny (powinien być w temperaturze pokojowej).

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na rozpływający się w ustach miodownik z kremem
DZISIAJ GRZEJE:  Najlepszy przepis na pierogi ruskie

Krok 6. Dodajemy również proszek do pieczenia oraz mąkę. Całość mieszamy do momentu powstania jednolitego ciasta.

Krok 7. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie przelewamy do niej ciasto.

Krok 8. Rabarbar kroimy na średnią kostkę, a potem przekładamy go na wierzch ciasta.

Krok 9. Kolejno wyciągamy z lodówki naszą kruszonkę. Małe jej kawałeczki układamy na wierzchu ciasta.

Krok 10. Ciasto pieczemy w temperaturze 180*C (grzanie góra dół) przez ok. 45 min.

DZISIAJ GRZEJE:  Domowe bułeczki z czarnuszką - pyszne i mięciutkie. Koniecznie wypróbuj ten sprawdzony przepis!
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na sernik z mlekiem w proszku - puszysty i zniewalający. Idealny na święta

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

Miłego wieczoru. Dobranoc

DZISIAJ GRZEJE:  Oponki, szybki i niezawodny przepis - sprawdź koniecznie
DZISIAJ GRZEJE:  Domowy pasztet pieczony w piekarniku. Pyszny przepis na co dzień i od święta