Przepis na ciasto ze śliwkami posypane kruszonką

0
17941

Ciasto ze śliwkami i kruszonką, to prosty i szybciutki przepis na małe co nieco. Z uwagi na fakt, że sezon na śliwki wciąż trwa warto choć raz upiec to ciasto dla swoich bliskich. Gwarantujemy, że zniknie z talerza bardzo szybko.

Składniki na ciasto ze śliwkami – przepis

Do przygotowania ciasta ze śliwkami potrzebować będziemy następujących składników, w temperaturze pokojowej:

Składniki na ciasto:

  • 200 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • około 800 g śliwek węgierek
  • cukier puder do posypania ciasta
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na czekoladowe ciasto z cukinii - to prawdziwy HIT!
DZISIAJ GRZEJE:  Cukinia po meksykańsku na zimę. Mój najlepszy przepis na zalewę

Składniki na kruszonkę:

  • 125 g masła
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki cukru

Dodatkowo potrzebujemy tortownicę o średnicy 24 cm.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na czekośliwkę w trzech prostych krokach
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domowy chleb wiejski z naczynia żaroodpornego. Idealny na drugie śniadanie

Wykonanie ciasta ze śliwkami krok po kroku – przepis

Krok 1. Zacznijmy od szybkiego przygotowania kruszonki. Roztopione i ostudzone masło mieszamy z mąką oraz cukrem. Kruszonkę odstawiamy do lodówki.

Krok 2. Śliwki należy opłukać, osuszyć, przekroić wzdłuż na połówki lub ćwiartki, a następnie usunąć pestki.

DZISIAJ GRZEJE:  Kruche ciasto ze śliwkami i bezą - przepis
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na najlepsze zawijane zrazy ze schabu. Sposób na obiad jak u mamy

Krok 3. Zabieramy się za ciasto. Przy pomocy miksera ucieramy masło z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę. Ciągle miksując dodajemy kolejno po jednym jajku, w około 3 minutowych odstępach czasu.

Krok 4. Następnie miksując na wolnych obrotach, dodajemy po kilka łyżek przesianej mąki z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do połączenia się wszystkich składników.

DZISIAJ GRZEJE:  Szarlotka z pianką i kruszonką - boski przepis na ciasto

Krok 5. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy powierzchnię ciasta i rozkładamy na nim śliwki. Na koniec posypujemy zimną kruszonką.

Krok 6. Pieczemy w 180 stapianiach przez ok. godzinę. Upieczone ciasto pozostawiamy do ostygnięcia i zimne posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

DZISIAJ GRZEJE:  Domowy przepis na sos pomidorowy spaghetti na zimę. Szybki obiad dla całej rodziny
DZISIAJ GRZEJE:  Języki teściowej – genialny przepis na koreczki z ogórków lub cukinii do słoików

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here