Ciasto ze śliwkami i kruszonką, to prosty i szybciutki przepis na małe co nieco. Z uwagi na fakt, że sezon na śliwki wciąż trwa warto choć raz upiec to ciasto dla swoich bliskich. Gwarantujemy, że zniknie z talerza bardzo szybko.
Składniki na ciasto ze śliwkami – przepis
Do przygotowania ciasta ze śliwkami potrzebować będziemy następujących składników, w temperaturze pokojowej:
Składniki na ciasto:
- 200 g masła
- 200 g cukru pudru
- 4 jajka
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- około 800 g śliwek węgierek
- cukier puder do posypania ciasta
Składniki na kruszonkę:
- 125 g masła
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki cukru
Dodatkowo potrzebujemy tortownicę o średnicy 24 cm.
Wykonanie ciasta ze śliwkami krok po kroku – przepis
Krok 1. Zacznijmy od szybkiego przygotowania kruszonki. Roztopione i ostudzone masło mieszamy z mąką oraz cukrem. Kruszonkę odstawiamy do lodówki.
Krok 2. Śliwki należy opłukać, osuszyć, przekroić wzdłuż na połówki lub ćwiartki, a następnie usunąć pestki.
Krok 3. Zabieramy się za ciasto. Przy pomocy miksera ucieramy masło z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę. Ciągle miksując dodajemy kolejno po jednym jajku, w około 3 minutowych odstępach czasu.
Krok 4. Następnie miksując na wolnych obrotach, dodajemy po kilka łyżek przesianej mąki z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do połączenia się wszystkich składników.
Krok 5. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy powierzchnię ciasta i rozkładamy na nim śliwki. Na koniec posypujemy zimną kruszonką.
Krok 6. Pieczemy w 180 stapianiach przez ok. godzinę. Upieczone ciasto pozostawiamy do ostygnięcia i zimne posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>