Cukinia jest wspaniałym warzywem, możemy z niej przygotować wiele różnorodnych dań. Doskonale nadaje się również do przetwarzania, by móc cieszyć się nią także w zimowe dni. Dziś przedstawiamy sprawdzony babciny przepis na cukinię w zalewie słodko-kwaśnej.
Tak marynowaną cukinię podacie zarówno jako dodatek do obiadu, jak i jako przystawkę na przyjęciu. Cukinia marynowana w zalewie słodko-kwaśnej, będzie super dodatkiem także do różnego rodzaju sałatek czy zapiekanek. Polecamy przepis i zachęcamy do jego udostępniania innym.
Składniki do cukinii w zalewie słodko-kwaśnej
Będziemy potrzebować następujących składników:
- 3 kg najlepiej młodej cukinii
- 2 kg czerwonej papryki (może też być mix kolorów)
- 2 kg pomidorów
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżki soli
- 100 ml octu
- 1 szklanka oleju roślinnego
- 6 ząbków czosnku
- 1/2 kg cebuli
- garść pokrojonej natki pietruszki
Zapraszamy do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Sposób przygotowania krok po kroku
Krok 1. Zacznijmy przygotowania od dokładnego umycia wszystkich warzyw. Z papryki wycinamy gniazda nasienne i kroimy ją w kostkę. Pomidory i cebulę również należy drobno pokroić.
Krok 2. Obieramy czosnek i wraz z warzywami i natką pietruszki przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.
Krok 3. Tak przygotowaną masę warzywną wrzucamy na rozgrzaną patelnię i dodajemy cukinię, wcześniej pokrojoną w kostkę.
Krok 4. Dodajemy cukier, sól oraz olej. Całość należy gotować przez około 30 minut na wolnym ogniu. Chwilę przed końcem gotowania dodajemy ocet. Zagotowujemy całość.
Krok 5. Gorącą cukinię słodko-kwaśną przekładamy do wyparzonych słoików. Odwracamy do góry dnem. Słoiki pozostawiamy przykryte ręcznikiem do ostygnięcia. Gotowe! Smacznego 😉
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>