Przepis na cukinię w zalewie słodko-kwaśnej – babciny sposób na przetwory z cukinii

0
36606

Cukinia jest wspaniałym warzywem, możemy z niej przygotować wiele różnorodnych dań. Doskonale nadaje się również do przetwarzania, by móc cieszyć się nią także w zimowe dni. Dziś przedstawiamy sprawdzony babciny przepis na cukinię w zalewie słodko-kwaśnej.

Tak marynowaną cukinię podacie zarówno jako dodatek do obiadu, jak i jako przystawkę na przyjęciu. Cukinia marynowana w zalewie słodko-kwaśnej, będzie super dodatkiem także do różnego rodzaju sałatek czy zapiekanek. Polecamy przepis i zachęcamy do jego udostępniania innym.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na keczup z cukinii - zrób zapas na zimę

Składniki do cukinii w zalewie słodko-kwaśnej

Będziemy potrzebować następujących składników:

  • 3 kg najlepiej młodej cukinii
  • 2 kg czerwonej papryki (może też być mix kolorów)
  • 2 kg pomidorów
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki soli
  • 100 ml octu
  • 1 szklanka oleju roślinnego
  • 6 ząbków czosnku
  • 1/2 kg cebuli
  • garść pokrojonej natki pietruszki

Zapraszamy do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

Sposób przygotowania krok po kroku

Krok 1. Zacznijmy przygotowania od dokładnego umycia wszystkich warzyw. Z papryki wycinamy gniazda nasienne i kroimy ją w kostkę. Pomidory i cebulę również należy drobno pokroić. 

Krok 2. Obieramy czosnek i wraz z warzywami i natką pietruszki przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.

DZISIAJ GRZEJE:  Leniwe pierogi - sprawdzony przepis babci Władzi. Sposób na expresowe pyszne danie
DZISIAJ GRZEJE:  Genialny przepis na ogórki w musztardzie - pyszne i chrupiące

Krok 3. Tak przygotowaną masę warzywną wrzucamy na rozgrzaną patelnię i dodajemy cukinię, wcześniej pokrojoną w kostkę. 

Krok 4. Dodajemy cukier, sól oraz olej. Całość należy gotować przez około 30 minut na wolnym ogniu. Chwilę przed końcem gotowania dodajemy ocet. Zagotowujemy całość.

Krok 5. Gorącą cukinię słodko-kwaśną przekładamy do wyparzonych słoików. Odwracamy do góry dnem. Słoiki pozostawiamy przykryte ręcznikiem do ostygnięcia. Gotowe! Smacznego 😉

DZISIAJ GRZEJE:  Sałatka z ogórków i cukinii - zrób zapas na zimę. Szybki i niezawodny sposób
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na sałatkę z kurczakiem i marchewką po koreańsku - pyszna i sycąca

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here