Przepis na domowy smalczyk ze skwarkami i mięsem mielonym – smak mojego dzieciństwa

0
9675

W moim rodzinnym domu bardzo często robiło się smalec domowej roboty. Dziś podzielę się z Wami prostym przepisem, który z pewnością pokochacie. Domowej roboty smalczyk jest bardzo smaczny, sami możemy decydować o jego kaloryczności, dobierając odpowiednio składniki. Smacznego.

Zachęcamy również do polubienia naszej strony na “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

DZISIAJ GRZEJE:  Kiełbasa ze słoika - idealna na kanapki. Zobacz przepis

Składniki na smalec domowej roboty – przepis

Do przygotowania smalczyku potrzebować będziemy następujących składników:

  • 0,8 kg słoniny (można też użyć np. 0,5 kg słoniny i 0,3 kg boczku)
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 4 średniej wielkości cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • przyprawy: lubczyk, sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie 1 twarde jabłko
DZISIAJ GRZEJE:  Pasztet z mięsa rosołowego - idealny przepis na wykorzystanie pozostałości z rosołu, zawsze tak robię

Przygotowanie smalcu krok po kroku – przepis

Krok 1. Słoninę (lub słoninę i boczek) należy pokroić w drobną kostkę. Słoninę wrzucamy na patelnię i powoli ją wytapiamy.

Krok 2. Gdy powstaną skwarki dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek. Całość smażymy około 7 minut.

DZISIAJ GRZEJE:  Bigos z kiszonej kapusty - przepis mojej babci. Zobacz koniecznie
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domowy sok "Kubuś". Ten przepis to prawdziwy HIT

Krok 3. Po tym czasie na patelnię dodajemy mięso mielone i smażymy około 10 minut.

Krok 4. Gdy chcemy dodać jabłko, należy je zetrzeć na tarce i dodać na tym etapie smażenia. Wszystkie składniki podsmażamy jeszcze 3-5 minuty. Doprawiamy lubczykiem oraz pieprzem i solą.

Krok 5. Smalec przelewamy do słoiczków lub innych pojemników. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na kapustę kiszoną w słoikach - doskonałe rozwiązanie
DZISIAJ GRZEJE:  Domowy zakwas buraczany - sprawdzony przepis

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here