Soki owocowe czy warzywne, cieszą się niebywałym powodzeniem wśród dzieci, ale również i my, dorośli często po nie sięgamy. Na pierwszy „rzut oka” sklepowe soki wydają nam się bardzo zdrowe, ale czy faktycznie tak jest?
Dziś przedstawiamy Wam przepis na domowy sok typu „Kubuś”. Z pewnością będzie lepszym rozwiązaniem dla nas i dla naszych pociech. Sposób wykonania jest naprawdę prosty, a sok po pasteryzacji można przechowywać w spiżarni. Powodzenia.
Składniki na sok Kubuś” – przepis
Do przygotowania soku potrzebować będziemy następujących składników:
- 5 kg jabłek
- szklanka cukru
- 1/2 dużej dyni
- sok z jednej cytryny
- 2 kg marchwi
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Przygotowanie soku krok po kroku – przepis
Krok 3. Jabłka obieramy, kroimy na plasterki, dodajemy cukier i gotujemy.
Krok 4. Ugotowane jabłka przecieramy przez sito i miksujemy. Dynię i marchew po rozgotowaniu również należy dokładnie zmiksować.
Krok 5. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, przelewając je przez sito do jednego garnka. Kolejno dodajemy sok z cytryny i mieszamy całość.
Krok 6. Sok rozcieńczmy wodą wg własnego uznania. Wlewamy sok do buteleczek i zagotowujemy ok. pół godziny.