Przepis na drożdżową babkę wielkanocną – twoi bliscy będą zachwyceni. Zawsze wychodzi pyszna

0
6358

Babka wielkanocna jest idealną propozycją na zbliżające się święta. Zaskocz swoich bliskich przepysznym wypiekiem drożdżowym. Przepis ten jest niesamowicie prosty w wykonaniu. Babka wielkanocna jest zawsze mile widziana na wielkanocnym stole. Polecam przepis!

Drożdżowa babka wielkanocna jest bardzo prosta w przygotowaniu, a w czasie wielkanocny daje nam świąteczny klimat. Z tym domowym przepisem poradzi sobie każdy. Składniki są uniwersalne, więc znajdziesz je w dosłownie każdym sklepie. Koniecznie wypróbuj ten łatwy przepis!

DZISIAJ GRZEJE:  Małe babeczki wielkanocne do koszyczka. Szybki przepis idealny na święconkę
DZISIAJ GRZEJE:  Niezawodny przepis na babkę wielkanocną - zawsze wychodzi idealna

Składniki na drożdżową babkę wielkanocną – przepis:

Do wykonania tego przepisu użyłam formy o średnicy 24 cm oraz szklanki o pojemności 250 ml.

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 400 g mąki pszennej
  • 250 ml letniego mleka
  • 120 g cukru
  • 80 g roztopionego masła
  • 30 g świeżych drożdży
  • 4 żółtka rozmiar L
  • 100 g rodzynek
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • otarta skórka z jednej cytryny
  • szczypta soli

Składniki na lukier:

  • 1 łyżka wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 200 g cukru pudru
DZISIAJ GRZEJE:  Góra lodowa - przepis na pyszne ciasto bez pieczenia

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Wykonanie drożdżowej babki wielkanocnej krok po kroku – przepis:

Krok 1. Zaczniemy od przygotowania rozczynu. Do miski o średniej wielkości rozkruszamy drożdże, dodajemy jedną łyżeczkę cukru, ok. 100 ml letniego mleka oraz pół szklanki mąki.

Krok 2. Całość dokładnie ze sobą mieszamy, przykrywamy ściereczką i odkładamy na ok. 15 min, aż drożdże zaczną pracować.

Krok 3. W czasie gdy rozczyn odstawiliśmy na 15 min, cytrynę dokładnie myjemy i sparzamy wrzątkiem. Na tarce ścieramy skórkę z całej cytryny.

Krok 4. Masło umieszczamy w rondelku i na palniku o słabej mocy roztapiamy je, a następnie odstawiamy do wychłodzenia.

Krok 5. Po 15 minutach rozczyn wylewamy do dużej miski. Do rozczynu dodajemy pozostałe mleko, cukier, mąkę oraz cukier wanilinowy, szczyptę soli, żółtka, otartą skórkę z cytryny i masło.

Krok 6. Całość dokładnie mieszamy (można to zrobić łyżką, mikserem lub robotem). Ciasto mieszamy do czasu połączenia się wszystkich składników. Ma powstać jasna i jednolita masa.

DZISIAJ GRZEJE:  Wielkanocne jajeczka czekoladowe - najłatwiejszy przepis na świecie. Zrobisz je w 20 minut
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na jajka faszerowane - zachwycą wszystkich w Wielkanoc

Krok 7. Po wymieszaniu dokładnie ciasta, dodajemy rodzynki i również dokładnie mieszamy, tak aby rodzynki były rozprowadzone po całej masie drożdżowej.

Krok 8. Ciasto odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Najlepiej naczynie jest przykryć ściereczką.

Krok 9. Formę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Po 30 min ciasto przekładamy do formy, a następnie ponownie odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 min.

Krok 10. Po wyrośnięciu formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170*C (grzanie góra dół) i pieczemy przez ok. 35 min.

Krok 11. Po upieczeniu i wystudzeniu babki, polewamy ją lukrem. Wszystkie składniki potrzebne do wykonania lukru, mieszamy ze sobą i polewamy babkę.

Smacznego!
DZISIAJ GRZEJE:  Tarta cytrynowa z bezą - przepis na ciasto o nieziemskim smaku
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na szarlotkę z pianą - mięciutka i zachwycająca

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Babciny przepis na aromatyczny rosół z kury. Idealny na niedzielny obiad i przeziębienie
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na śmietankowy sernik z kruszonką - koniecznie musisz wypróbować

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here