Domowe drożdżówki, nie mogą się równać z tymi, które dostępne są w sklepach. Ich smak jest obłędny, a zapach unoszący się w kuchni podczas ich pieczenia powala z nóg niejednego smakosza. Przepis na domowe drożdżówki nie jest trudny i dość szybki w wykonaniu.
Składniki na domowe drożdżówki z makiem – przepis
Do przygotowania drożdżówek z makiem potrzebować będziemy następujących składników:
Ciasto drożdżowe:
- 250 ml mleka
- 50 ml ciepłej wody
- 500 g mąki
- 2 jajka
- 100 g masła
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki suchych drożdży
- 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Nadzienie drożdżówek:
- 250 g chałwy
- 200g maku
Przygotowanie drożdżówek z makiem krok po kroku – przepis
Krok 1. Do dużej miski wsypujemy drożdże, jedną łyżkę cukru oraz dodajemy ciepłą wodę. Całość wymieszaj, dodaj mleko, resztę cukru, roztopione masło, cukier waniliowy, przesianą mąkę oraz dwa jajka.
Krok 2. Zagnieć jednolite i elastyczne ciasto.
Krok 3. Mak wsyp do garnka i zalej wrzącą wodą. gotuj 10 minut, po czym odcedź i pozostaw do wystygnięcia.
Krok 4. Zimny mak należy zblendować z chałwą na jednolitą masę.
Krok 5. Ciasto drożdżowe dzielimy na dwie części. Pierwszą z nich rozwałkowujemy na stolnicy na grubość około 5 cm. Ciasto smarujemy połową nadzienia makowego i zwijamy w rulon.
Krok 6. Drożdżowy rulon tniemy na 5 cm kawałki. Każdy kawałek układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.
Krok 7. Pieczemy w 160 stopniach przez około 20 minut. Wierzch drożdżówek po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.
Smacznego! Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>