Lato jest niezwykłym czasem, w którym możemy przyrządzić wiele smakowitych przetworów. Przepyszne dżemy, które jesteśmy w stanie przygotować z różnego rodzaju owoców są idealne na zimową porę. Przepis na dżem z czerwonej porzeczki gości w mojej kuchni od lat. Wykorzystuję go do różnego rodzaju wypieków. Idealnie współgra z ciastami oraz jest przepyszny do naleśników. Serdecznie polecam wszystkim ten domowy przepis na dżem!
Czerwona porzeczka jest niezwykle zdrowa, gdyż uważana jest za owoc, który posiada ogromną ilość witamin i składników odżywczych. Ma wiele właściwości zdrowotnych między innymi: wspomaga krążenie i pracę serca, wspomaga trawienie i łagodzi problemy żołądkowe.
Składniki na dżem z czerwonej porzeczki – przepis:
Szklanka, którą użyłam do wykonania tego przepisu ma pojemność 250ml. Z podanych składników wykonałam 4 słoiczki (200 ml) dżemu z czerwonej porzeczki.
- 1 kg czerwonej porzeczki
- szklanka cukru (250 g)
Wykonanie dżemu z czerwonej porzeczki krok po kroku – przepis:
Krok 1. Przygotowany 1 kg czerwonych porzeczek dokładnie myjemy w zimnej wodzie, a następnie usuwamy gałązki, na których znajdują się porzeczki.
Krok 2. Wszystkie porzeczki osuszamy z wody. Można rozsypać je na ręczniku papierowym, który wchłonie wodę lub pozostawić na dłuższy czas w sitku, na którym woda ścieknie.
Krok 3. Następnie porzeczki umieszczamy w garnku o grubym dnie i zasypujemy je pełną szklanką cukru.
Krok 4. Garnek z czerwona porzeczką i cukrem umieszczamy na palniku o średniej mocy, a następnie, gdy porzeczki puszczą sok, zmniejszamy moc palnika na minimalną.
Krok 5. Porzeczki co jakiś czas mieszamy drewnianą łyżką. Dżem powinien gotować się ok. 2,5 h.
Krok 6. Podczas gotowania się dżemu musimy przygotować 4 słoiki o pojemności 200 ml (możesz użyć słoików z inną pojemnością). Słoiki i zakrętki powinny być wyparzone, a następnie osuszone.
Krok 7. Garnek trzymamy cały czas na włączonym palniku, a chochlą przelewamy gotowy dżem do słoików, zostawiając 1cm wolnego miejsca pod zakrętką.
Krok 8. Słoiczki z dżemem zakręcamy, a następnie przewracamy do góry dnem. Po ok. 1 h powinny się zassać.