Przepis na eklerki z waniliowym, delikatnym nadzieniem – rozpływają się w ustach! Mega smaczne

0
13756

Mamy dla Wam wspaniały przepis na eklery z nadzieniem waniliowym. Smakują zarówno dzieciom jak dorosłym. Wbrew pozorom przepis jest naprawdę bardzo prosty. Zachęcamy do udostępnienia go innym 😉

Składniki na eklery – przepis

Do przygotowania ciasta portretować będziemy:

  • 250 ml wody
  • 130 g masła
  • 4 jajka
  • szklanka pszennej mąki
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto Balladyna z malinami - pyszne połączenie masy kajmakowej i owoców w jednym cieście

Do sporządzenia kremu do eklerów potrzebujemy:

  • pół litra mleka
  • łyżka cukru waniliowego
  • 6 żółtek
  • 40 g maki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej 100g cukru
  • 200 ml śmietanki 30-36%
  • opcjonalnie na wierzch cukier puder lub polewa czekoladowa
DZISIAJ GRZEJE:  Kruche ciasto ze śliwkami i bezą - przepis

Sposób przygotowania eklerów krok po kroku

Krok 1. Wodę należy zagotować z masłem, dodać mąkę, zmniejszyć ogień i wymieszać dobrze drewnianą łyżką. Masa jest gotowa, gdy zgęstnieje i odejdzie od brzegów garnka, zbije się w kulę. Masę pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Krok 2. Do zimnej masy dodajemy jajka i dokładnie mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do 200 st, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy grubsze wałeczki, lub okrągłe ptysie, Patyczkiem do szaszłyków odgniotłam po trzy rowki na wierzchu każdego ciastka.

DZISIAJ GRZEJE:  Czekoladowa rolada - przepis na pyszne, szybkie ciasto

Krok 3. Pieczemy ok. 18-20 minut z termoobiegiem, 25 minut bez. W trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika. Pozostawić w piecu do lekkiego ostygnięcia.

Przygotowanie kremu krok po kroku – przepis

Krok 1. Mleko należy zagotować z cukrem waniliowym.

Krok 2. Żółtka ucieramy mikserem z cukrem na biały puch, dodajemy obie mąki i pół szklanki gotowanego wcześniej mleka. Mieszamy do momentu uzyskania gładkiej masy. Przelać do garnka z mlekiem i mieszając intensywnie drewnianą łyżką, podgrzewać na małym ogniu aż masa zgęstnieje. Odstawić do wystudzenia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na czekoladowe ciasto z cukinii - to prawdziwy HIT!

Krok 3. Śmietankę lekko ubijamy i mieszamy z dobrze ostudzonym kremem.

Krok 4. Ciastka przekrawamy na pół, nakładamy krem i posypujemy cukrem pudrem lub powalamy czekoladą. SMACZNEGO!

DZISIAJ GRZEJE:  "Smerfowy" sernik na zimno z borówkami - szybki przepis na deser

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here