Mamy dla Wam wspaniały przepis na eklery z nadzieniem waniliowym. Smakują zarówno dzieciom jak dorosłym. Wbrew pozorom przepis jest naprawdę bardzo prosty. Zachęcamy do udostępnienia go innym 😉
Składniki na eklery – przepis
Do przygotowania ciasta portretować będziemy:
- 250 ml wody
- 130 g masła
- 4 jajka
- szklanka pszennej mąki
Do sporządzenia kremu do eklerów potrzebujemy:
- pół litra mleka
- łyżka cukru waniliowego
- 6 żółtek
- 40 g maki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej 100g cukru
- 200 ml śmietanki 30-36%
- opcjonalnie na wierzch cukier puder lub polewa czekoladowa
Sposób przygotowania eklerów krok po kroku
Krok 1. Wodę należy zagotować z masłem, dodać mąkę, zmniejszyć ogień i wymieszać dobrze drewnianą łyżką. Masa jest gotowa, gdy zgęstnieje i odejdzie od brzegów garnka, zbije się w kulę. Masę pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Krok 2. Do zimnej masy dodajemy jajka i dokładnie mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do 200 st, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy grubsze wałeczki, lub okrągłe ptysie, Patyczkiem do szaszłyków odgniotłam po trzy rowki na wierzchu każdego ciastka.
Krok 3. Pieczemy ok. 18-20 minut z termoobiegiem, 25 minut bez. W trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika. Pozostawić w piecu do lekkiego ostygnięcia.
Przygotowanie kremu krok po kroku – przepis
Krok 1. Mleko należy zagotować z cukrem waniliowym.
Krok 2. Żółtka ucieramy mikserem z cukrem na biały puch, dodajemy obie mąki i pół szklanki gotowanego wcześniej mleka. Mieszamy do momentu uzyskania gładkiej masy. Przelać do garnka z mlekiem i mieszając intensywnie drewnianą łyżką, podgrzewać na małym ogniu aż masa zgęstnieje. Odstawić do wystudzenia.
Krok 3. Śmietankę lekko ubijamy i mieszamy z dobrze ostudzonym kremem.
Krok 4. Ciastka przekrawamy na pół, nakładamy krem i posypujemy cukrem pudrem lub powalamy czekoladą. SMACZNEGO!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>